V Mostě vrcholí nejvýznamnější společenská událost tohoto roku, 500. výročí položení základního kamene světoznámého mosteckého chrámu. Veřejnost má v neděli ojedinělou možnost zažít mimořádnou mši s biskupem.

ZAPOJÍ SE I POŠTA

Obřad v duchu Mariánské poutní slavnosti je součástí letošního jubilea. Památkáři v kostele odhalí bustu středověkého stavitele. Opět se zapojí i Česká pošta. Pozornost, která se kostelu věnuje, ocenil i vyslanec papeže.

Nedělní mše, kterou bude v Mostě sloužit litoměřický biskup Jan Baxant, začne v deset hodin dopoledne a je volně přístupná. Očekává se účast řady hostů i věřících z různých okresů. „Myslím, že přijde hodně lidí,“ uvedla kastelánka Ludmila Klimplová.

Do kostela se vejde přibližně 700 lidí, z toho 360 sedících. Atmosféra má být sváteční. „Bude to jedinečné,“ řekl historik Jiří Sirový.

Plakát filmu Špunti na vodě.
Na 1. náměstí v Mostě bude další letní kino. Tentokrát ho platí ODS

Kostel je jako expozice středověkého umění pod státní správou a pravidelné bohoslužby se v ní nekonají. Příjezd biskupa je sám o sobě významnou událostí nejen pro věřící.

Při mši by měli návštěvníci respektovat tradiční etiketu. „Každý účastník mše svaté by se měl chovat tak, aby svým nevhodným chováním nenarušoval průběh bohoslužby,“ uvedla Jana Michálková, mluvčí litoměřického biskupství. Samozřejmostí je vypnutí mobilu, zachování ticha a omezení pohybu a prohlídky kostela.

NÁVŠTĚVNÍCI UVIDÍ NOVÝ EXPONÁT

Biskup v chrámu požehná bustu Jakuba ze Schweinfurtu. Nový kamenný portrét stavitele chrámu si objednal Národní památkový ústav. Autorem je akademický sochař Bořivoj Rak, restaurátor historických památek zaniklého starého Mostu.

„Busta stavitele Jakuba Haylmanna ze Schweinfurtu byla vytvořena podle portrétu v kostele svaté Anny v Annabergu, na kterém mistr Jakub, stejně jako například na dostavbě Pražského hradu, před pěti staletími pracoval,“ sdělil Petr Fišer, předseda Českojiřetínského spolku, který je spolupořadatelem oslav.

Na počest stavitele bude hlavní mostecká pošta používat od úterý 15. srpna až do soboty 19. srpna příležitostné razítko k 500. jubileu chrámu.

Autorka nápadu Miroslava Vernerová z informačního a turistického centra mosteckého magistrátu ukazuje originální psaní.
Originální psaní s přesunutým kostelem je novým lákadlem turistů a sběratelů

Apoštolský nuncius v ČR, arcibiskup Giuseppe Leanza, zaslal u příležitosti nedělní slavnosti pozdrav jejím účastníkům. „Vyjadřuji obdiv ke krásné stavbě vašeho kostela i k umění, kterým je ozdobena, a k dovednosti těch, kteří chrám dokázali přesunout, aby byl zachován pro budoucí generace,“ uvedl vyslanec papeže v dopisu, který Českojiřetínský spolek zveřejnil ve svých Krušnohorských novinách.

Leanza připomněl, že stavba chrámu lidi kdysi spojila, že v něm po staletí nacházeli útěchu a že i dnešní svět potřebuje podobnou spolupráci, lidskost a solidaritu.

Cenný gotický kostel se začal stavět v roce 1517, dva roky po požáru města. Výdaje se hradily i z veřejné sbírky. Při likvidaci starého Mostu kvůli těžbě uhlí ujel kostel po kolejích 841,1 metrů.

Slavnosti k výročí Národní kulturní památky začaly v červnu městskou veselicí, na kterou ke kostelu přišly tisíce lidí. Česká pošta tehdy představila příležitostnou poštovní známku s motivem kostela.

Oslava 500 let od založení kostela v Mostě.
OBRAZEM: Most oslavil důstojně 500 let svého kostela. Zábava se lidem líbila