„Pokud vše vyřídíme bez zádrhele, a já věřím, že se nám to podaří, pak skutečně od dubna najedeme na fungování nonstop," říká vedoucí Linky duševní tísně Jiřina Venclíčková.

Největší zásluhu na tom má ministerstvo práce a sociálních věcí, které oproti loňsku navýšilo svůj příspěvek o několik stovek tisíc. „Pro rok 2013 nám poslali 621 tisíc, pro letošek ale činí dotace něco málo přes milion, což je výrazné a rozhodující navýšení," podotýká Venclíčková.

Po dvou letech se linka dočkala také finanční podpory od Ústeckého kraje. Ten přestal lince posílat peníze v roce 2012. Tehdy právě kvůli tomu došlo po deseti letech jejího fungování k omezení provozu z takzvaného nonstop na dobu od 9 do 21 hodin. Teď poslalo vedení kraje 40 tisíc. „Bereme jako nesmírně důležité, že nám kraj přispěl. Může se to zdát jako malá částka, ale je potřeba mít na paměti, že přispěl i na provoz K- centra. A hlavně poslal na ministerstvo výborné reference na nás," uvádí Lubomír Šlapka, ředitel občanského sdružení Most k naději, pod které Linka duševní tísně spadá.

Z obnovení nonstop provozu se raduje, považuje to ale i za závazek. „Radost samozřejmě mám, měli by ji mít ale hlavně ti, co se k nám chtěli dovolat a nešlo to," říká Šlapka.

Tým zaměstnanců pro linku má. „Kvůli omezení přešli do jiných částí Mostu k naději, takže je požádáme, aby se vrátili zpět k Lince duševní tísně. Asi nebudeme mít peníze na přibrání jednoho nového člověka, to by nám razantně zvýšilo náklady a byli bychom tam, kde jsme byli," vysvětlil ředitel Šlapka.