Dluh Ústeckého kraje se opět navýší. Krajští politici hledají vhodnou banku, která kraji půjčí 1,5 miliardy korun. Peníze chtějí využít na opravy mostů nebo škol.

Ústecký kraj si půjčí například na stavbu kampusu řemesel Střední školy stavební a technické v Ústí. Na to bude potřebovat 440 milionů korun.

Předlice objektivem Jany Plavec.
Sem dávkaři nesmějí. Ústí omezí doplatky na bydlení

„Řemeslné obory je důležité podporovat. Gymnázia s dětmi problém nemají, ale potřebujeme studentky a studenty také na učební obory a techničtější věci,“ podotkl hejtman Oldřich Bubeníček.

KUBERA MÁLEM OMDLEL

Úvěr má pokrýt rovněž opravu mostu Dr. Edvarda Beneše v Ústí či most v Roudnici. Počítá se i s výstavbou nové budovy Centra sociální pomoci v Litoměřicích pro seniory se stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou.

Ke konci června dlužil kraj více než 3,5 miliardy korun. Záměr uzavření smlouvy o dalším úvěru schválili už v dubnu zastupitelé. Peníze chce kraj čerpat do konce roku 2021, splatnost úvěru má být do konce roku 2031.

Senátor a krajský zastupitel Jaroslav Kubera je členem finanční komise na kraji.

„Když jsem slyšel argumenty vedení kraje, že půjčku si berou hlavně proto, že jsou nízké úroky, tak jsem málem omdlel. Je to naprosté šílenství. Pořád se dělá, že už nás nečeká žádná finanční krize. Až přijde, jsem zvědavý, co budou dělat. Až praskne hypoteční bublina, mohou sladké časy růstu skončit,“ myslí si Kubera, který je primátorem v Teplicích.

V Trojanově novém celovečerním snímku si Jaroslav Kubera střihne roli Edvarda Beneše.
Jaroslav Kubera bude prezidentem i bez voleb. Zatím ve filmu

„Tam 25 let žijeme ze svého a máme miliardu na účtu,“ dodal.

Plánované investice Ústeckého krajeMezi největší investice patří stavba Kampusu řemesel v Ústí pro SŠ stavební a technickou za 440 milionů, dostavba areálu školy SŠ stavební v Teplicích za 278 miliónů, vybudování Centra sociální pomoci v Litoměřicích za 147 miliónů, revitalizace Domova důchodců v Dubí za 65 miliónů či oprava mostu Eduardu Beneše v Ústí za 200 milionů.