Ať už jsme, jací jsme, lakota a nepřejícnost mezi naše národní vlastnosti určitě nepatří. Lidé před Vánocemi podporují vydatně charitu a oblíbili si zejména kampaň Skutečný dárek. Do rozvojových zemí prostřednictvím nakoupených koz, krav a ovcí poslali sedmnáct milionů korun. Velká podpora přišla i z našeho regionu.

Kde objednat:
www.skutecnydarek.cz


Kde koupit:
Certifikáty je možné zakoupit i v kamenném obchodě, v prodejní síti Albi. Nejbližší je v mosteckém Centralu.

Projekt organizace Člověk v tísni si tu vybudoval silnou základnu podporovatelů. „Za skutečné dárky lidé z Chomutova a okolí utratili za deset let 400 tisíc korun,“ říká ředitel tiskového oddělení Člověka v tísni Tomáš Urban.

Dárky lidé vybírají z oblastí, které cílí na vylepšení zdravotní situace, podporují potravinovou soběstačnost nebo rozvoj školství. „Pomáháme vždy podle toho, co lidé nejvíce potřebují. Výběr dárků vychází z aktuálních potřeb našich misí,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů projektu Tomáš Vyhnálek. Hladovějícím v Etiopii nebo Súdánu můžete koupit pěkně živenou kozu nebo ovci, lidem v Afghánistánu pomůžete se založením včelí kolonie a nastávajícím matkám v Kambodži váš dar zajistí lékařskou péči.

Na Božím Daru na Karlovarsku začala tradičně fungovat Ježíškova pošta.
Ježíšek bydlí v Božím Daru, přání šťastných Vánoc posílá do celého světa

Podle statistik organizace lidé na Chomutovsku nejčastěji nakupují hospodářská zvířata, jako jsou kozy nebo kuřata. „Nakupují rovněž školní pomůcky nebo knihy, které se pak rozdávají chudým dětem třeba na severu Čech,“ doplňuje Tomáš Urban.

Štědří jsou i lidé na Mostecku, byť ze statistik vyplývá, že projekt je oslovil o něco méně než v sousedním okresu. V žebříčku věnovaných dárků opět kralují kuřata a kozy. V okrese Louny je zájem o dárky pro obyvatele rozvojových zemí nejmenší. Oproti Chomutovsku a Mostecku téměř poloviční. Zajímavostí ale je, že více zemědělsky zaměřený okres si oblíbil zejména nákup ovcí.

Na „skutečný dárek“ se složili i v rodině Chomutovanky Karolíny Necpálové. „Za moji mamku jsem koupila kozu, její nejoblíbenější zvíře,“ vypráví Chomutovanka. „Udělalo nám to radost všem a možná jsme si užili více i naše vlastní dárky. S vědomím, že pomůžeme někomu dalšímu,“ popisuje Necpálová.

Jsou ale i lidé, kteří projektu na chuť nepřišli. Nelíbí se jim, že kromě certifikátu nemají žádný další kontakt s dárkem ani obdarovanými. „Já tomu moc nevěřím. Koupím hejno kuřat za peníze, ale vůbec nevidím, komu ten dárek přišel. Ani nevím, na kterém skončí kontinentu,“ je skeptický Kamil Hák z Mostu. „Nechci říct, že peníze si nechá organizace, to ne. Ale je to hrozně abstraktní. Raději koupím krmivo pro útulek nebo dárek pro děti z dětských domovů v okolí. Hned vidím, zda jsem byl užitečný,“ doplňuje Mostečan.

Zahradní slavnost v mosteckém parku Střed
Most uspěl. Získá miliony na park Střed a znovu se zeptá lidí, co v něm chtějí

Skutečné dárky je možné v elektronickém obchodě zakoupit po celý rok. Pokud chcete ještě certifikát darovat někomu k Vánocům, máte čas už jen do pondělí 17. prosince.