Modernizací prochází spodní část nádraží s nástupišti. Přestože nebudou tak pěkná a moderní jako například v Děčíně či Ústí nad Labem, po desítkách let je to v Mostě první velká investice do zchátralého venkovního zázemí pro cestující.

Nádraží v Mostě se zprovozňovalo postupně v letech 1975 až 1977. Poslední velkou změnou byla v roce 2002 částečná přestavba hlavní haly, v níž vzniklo zákaznické centrum Českých drah. Lidem, hlavně seniorům a rodinám s kočárky, vadí na nádraží řada schodišť. O použití nákladního výtahu na nástupiště lze požádat v oddělení zavazadel, ale provoz je omezen.

„Těší mě, že mostecké nádraží konečně přišlo na řadu. Potřebuje to, čtyřicet let je čtyřicet let,“ svěřila se na vylepšeném perónu třiašedesátiletá Marie z Mostu. Věří, že se jednou dočká i bezbariérového přístupu s výtahem.

Opravu nástupišť zajišťuje státní podnik Správa železniční dopravní cesty. Stavbaři vyměňují zastřešení nástupišť, protože staré už bylo v nevyhovujícím stavu. Docházelo k zatékání a v zimě i k namrzání povrchu nástupišť a schodišť, kde hrozily úrazy. Zároveň se během výluk modernizují nástupištní hrany, kde bude nová dlažba.

Cena projektu činí 10,7 milionu korun bez DPH. „V této chvíli žádné další investice neplánujeme. Budova nádraží je stále v majetku Českých drah,“ sdělil Mosteckému deníku Marek Illiaš ze Správy železniční dopravní cesty.

Cestující musejí během oprav počítat s omezením. Nyní je zavřené třetí nástupiště, kde se pohybují stavbaři. Vlaky se odklánění na ostatní peróny. Opraveno je už čtvrté nástupiště.

Lidé dlouhodobě kritizují bariéry na nádraží. Cestou na nástupiště musejí překonávat několik schodišť a to samé při vystupování z vlaku. Starším lidem, matkám s kočárky i cestujícím s těžkými zavazadly chybí moderní výtah. Jezdící schody jsou jen na výstupu a vede k nim schodiště z podchodu. „Je to hrůza! Nedovedu si vůbec představit, jak se tu pohybují vozíčkáři,“ sdělila 76letá Alice z Mostu.

Cestující to mají nyní ještě víc ztížené, protože město opravuje plochu u nádraží a chodci musejí staveniště obcházet. Hlavní vstup do nádražní budovy je uzavřen. Rekonstrukce plochy u nádraží, kde budou nové chodníky, parkoviště, zeleň a zázemí pro MHD, skončí na jaře příštího roku.

Plán pro úpravu ploch u nádraží v Mostě.