Trestní oznámení, které Okresní státní zastupitelství v Mostě přijalo 3. října letošního roku, obsahuje podezření ze spáchání tří trestných činů – přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Sedmimilionový úplatek měli poskytnout osoby spojené s firmou Geosan Group jako odměnu za uložení kalů. Společnost totiž podle příloh k trestnímu oznámení tlačil čas. Pokud by kaly nezlikvidovala do konce roku 2011, nesplnila by podmínky státní zakázky ve výši 2,7 miliardy korun.

Šťovíček, tehdy poslanec, se měl poté 27. září zmíněného roku jménem litvínovské radnice bez vědomí zastupitelstva vzdát práva na odvolání proti rozhodnutí krajského úřadu o uložení kalů.

Peníze do Curychu

Tento postup měl být předem domluvený mezi zástupcem firmy Geosan Group a Vlastimilem Doležalem, jenž byl Šťovíčkovým asistentem a litvínovským radním.

Šťovíček měl obdržet zhruba pět milionů korun, Doležal o tři méně, přičemž Šťovíček údajně poté část sumy uložil v pobočce banky Coutts & Co. ve švýcarském Curychu.

Trestní oznámení nemá žádného konkrétního autora. „Bylo podáno anonymně," sdělila Naďa Voláková z Okresního státního zastupitelství v Mostě. Její úřad už se v současné době případem nezabývá. „Věc byla postoupena na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem," dodala Voláková.

Dokumenty připojené k trestnímu oznámení, které mají sloužit jako důkaz, putovaly například do kanceláře vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, premiéra Bohuslava Sobotky nebo k rukám ministra vnitra Milana Chovance. Podle všeho by měly mít velice konkrétní charakter, protože v České republice se anonymní trestní oznámení prošetřují jen „pokud obsahují dostatečné údaje pro to, aby jejich obsah bylo možno prověřit. Jinak se založí."

Milan Šťovíček ani Vlastimil Doležal podle svých slov o žádném trestním oznámení nevědí. „O ničem nevím. Mělo nás to pravděpodobně poškodit před volbami. Je to samozřejmě celé nesmysl. Nikdy jsem nevzal žádný úplatek," podotkl Šťovíček, jenž ve volbách kandidoval jako lídr Starostů a nezávislých a dnes by se měl na ustavujícím zastupitelstvu ujmout postu druhého místostarosty.

Nesmysl a pitomost

Stejně reagoval i radní Vlastimil Doležal. „Vůbec o nějakém trestním oznámení nevím. Asi to byla součást předvolebního boje. Je to každopádně totální pitomost," uvedl Doležal.

Zmínku, že v září 2011 sám rozhodl, že litvínovská radnice nepodá odvolání vůči bezplatnému uložení kalů, Šťovíček více rozebírat nechtěl. „Je to celé vytržené z kontextu. Už jsem to vysvětlil mnohokrát." Před třemi lety se nechal slyšet, že městský úřad nenašel žádné zákonné důvody, kvůli kterým by bylo možné odvolání podat.

Vyjádření firmy Geosan Group se Mosteckému deníku včera nepodařilo získat.

Kauza kolem ostravských kalů, které se z litvínovské skládky Celio vozí ke spálení do cementárny v Čížkovicích na Litoměřicku, vzbudila řadu emocí. Proti jejich ukládání se postavila celá řada litvínovských i mosteckých politiků. V Litvínově dokonce proběhla demonstrace široké veřejnosti. Důvodem byly především obavy z dopadu na životní prostředí.