Volby byly hodně o ní. Prohru ale na sobě nedává znát. Je pondělí ráno a Hana Jeníčková přichází na pravidelnou radniční tiskovou konferenci, usmívá se, novináře vlídně pozdraví a odpovídá na běžné dotazy, které se týkají poslední schůze městské rady. MHD, svatební termíny, Chánov, veřejné osvětlení.

Ale hlavní událost roku, překvapivé výsledky voleb, pro Mostecký deník komentovat nechce. Dalo se to čekat. Stranické věci radní na úředních tiskovkách neřeší.

„Volby dopadly tak, jak chtěli voliči. Je škoda, že byla nízká účast. To nevypovídá moc o tom, že by lidé měli zájem o věci veřejné,“ řekla stručně Jeníčková.

Hana Jeníčková v pondělí  poděkovala novinářům za „spolupráci“, ale neloučila se. „Splníme, co máme, a připravíme ustavující zasedání zastupitelstva,“ řekla. K prohře ve volbách uvedla jen toto: „Nepotřebujeme utěšovat.“ Místní samosprávu nyní tvoří pouze radní a náměstci v dubnu odvolaného primátora, jehož stále zastupuje Jeníčková. Funkce jim skončí za pár týdnů. Ustavující zastupitelstvo, kde nové zastupitelstvo zvolí nové městské funkcionáře pro období 2014-2018, by mělo být do poloviny listopadu.  

Přesto se opět stala zastupitelkou. Zda zůstane pouze řadovým politikem, nebo zda opět zamíří výš, není stále jasné.

Čeká se na vítěze

Vítězní Severočeši Most získali v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 18 křesel. Aby mohli vládnout s pohodlnou většinou, potřebují spojence s minimálně pěti křesly. Začali vyjednávat s ANO, které má šest zastupitelů a ke kterému mají blízko, protože poslanci za Mostecko Bronislav Schwarz a Vlastimil Vozka ze Severočechů.cz jsou v parlamentu členy poslaneckého klubu babišovců.

Tato případná nová koalice pak může snadno prosadit své lidi do postů primátora a jeho náměstků, radních a předsedů výborů a komisí. Toto se bude řešit v listopadu na ustavujícím zasedání zastupitelstva.

Existuje ale také varianta, byť méně pravděpodobná, že sdružení nepůjde do opozice, ale domluví se s ANO a dalšími stranami a vytvoří superkoalici, aby přehlasovalo Severočechy a vytvořilo vládu bez nich. Sdružení ještě nic nepotvrdilo, ani nevyloučilo.

Zatím není nic stoprocentně jisté. Od středy 15. října poběží desetidenní lhůta pro možné zpochybnění platnosti výsledků víkendových voleb u soudu. Posledním termínem tak bude pátek 24. října.

Tisková konference vedení města Mostu, zleva Hana Jeníčková, Luboš Pitín (oba ze Sdružení Mostečané Mostu) a Zdeněk Brabec (ČSSD).

13. ŘÍJEN.  Tisková konference vedení města Mostu, zleva Hana Jeníčková, Luboš Pitín (oba ze Sdružení Mostečané Mostu) a Zdeněk Brabec (ČSSD).

Výsledek voleb v Mostě

počet zastupitelů: 45

Severočeši Most - 18

Sdružení Mostečané Mostu -10

ANO - 6

KSČM - 5

ČSSD - 3

ODS - 3