Zvlášť po lijácích v posledních dnech mohou houbaři doufat v pořádnou úrodu. „Rostou, záleží jen kde a jak," směje se po tradiční houbařské otázce mykolog Jiří Roth. „V sobotu jsem byl zrovna na houbách a všude bylo plno muchomůrek, tak jsem měl radost," usmívá se dál.

Ne každý je ale tak zkušený, ale mezi nimi rozpoznal šedivky nebo masáky, tak Roth dodává i další typy. „Nejvíc teď roste babek, hřibům se moc nechce, i když samozřejmě rostou."

A kam vyrazit? Nemusíte nikam daleko. Na Resslu, ve směru od autodromu, je les v nižších polohách plný babek. Hříbky tam teprve začínají. V lesích v Krušných horách už můžete pořádné hřiby nalézt. Na skutečně pěkné nálezy se mohou těšit houbaři v lesích na Mostecku v nejbližších dnech. Podle odhadu mykologa Miroslava Berana by se lidé mohli vracet z lesa s plnými košíky už o tomto víkendu. Podmínky pro růst hub by prý měly být téměř ideální.

„Celkem pravidelně pršelo a dlouho k tomu bylo i teplé počasí," řekl Beran. Bouřky v minulých týdnech zasáhly prakticky celé území regionu. Podle Berana záleží na tom, kolik v dané lokalitě spadlo vody. Letní bouřky přitom většinou příliš houbám nepřejí. Jde o rychlý přísun velkého množství vody, které suchá půda nepojme. Ovšem letošní přeháňky měly jiný průběh. „Tím, že pršelo několik dní pravidelně po sobě, se mohlo dostat potřebné množství do navlhlé země, což potom samozřejmě v kombinaci s teplým počasím houbám vyhovuje," uvedl. Mezi nejčastěji nalézané druhy v letních měsících patří především holubinky, muchomůrka růžovka, známá pod lidovým názvem masák, nebo hřiby smrkové. Nyní by je lidé mohli nalézt především na okrajích lesů, hrázích rybníků nebo v travnatých porostech na březích potoků.

Hlavní část houbařské sezony ale začíná na přelomu léta a podzimu. V září a říjnu bývá stále ještě teplo a navíc přibývají srážky. „Pravidelné podzimní deště jsou pro houby lepší než letní bouřky," uvedl Beran.