Na pláni u mosteckého kostela je dnes kromě městské show na počest Karla IV. také veřejná oslava jarního keltského svátku Beltain. Potrvá od 10 do 20 hodin. Vstupné je zdarma. Účinkujících bude kolem stovky.

V pátek přijížděli do tábora za dřevěnou palisádou Keltové z celých Čech. Dorazily germánské skupiny a římská kohorta z 10. legie. Čekalo se na kmeny z Polska a Slovenska.

Většinou to jsou archeologové, odborníci na laténskou kulturu. Po ukázkách řemesel a běžného života v keltské vesničce se představitelé válečníků prastarých národů utkají v boji.

„Bitva vygraduje v usmíření a zároveň v rituál Beltain," řekl Mosteckému deníku Aleš „Bratan" Hausmann, náčelník kmene Boionia, vůdčí osobnost mostecké oslavy keltského svátku. Bitva je naplánována na 18. hodinu, rituál Beltain s druidem začne kolem 18.30 hodin. „Je to výjimečná akce," dodal Bratan. „Jestli překonáme hranici 3 500 návštěvníků, tak se jedná o největší akci zaměřenou na Kelty v České republice."

Oslava svátku Beltain je součásti akce Od Keltů po Otce vlasti. Na jiném místě u kostela budou středověká vesnička s rytířským ležením a další atrakce s vlastním celodenním programem - ZDE.

Některé keltské akce v ČR mají vyšší návštěvnost, ale jsou to hlavně hudební festivaly. V Mostě je akce zaměřena na oživlou historii (Living history) a experimentální archeologii, která se snaží veřejnosti představit co nejvíce autentický obraz tehdejšího běžného života Keltů.

„Budou tu k vidění řemesla, která spousta lidí ani nezná. Z naší zkušenosti víme, že mnozí lidé například nevědí, jak Keltové vyráběli sklo, a řada lidí ani neví, že ho dělali," konstatuje Bratan. V mosteckém keltském táboře návštěvníci uvidí, jak se připravují třeba skleněné korále na pícce s dřevěným uhlím. „Je to přímo experimentální archeologie, kterou se snažíme propagovat," tvrdí Bratan. Cílem je ukázat skutečné zvyky, tradice a předměty denní potřeby v době laténské a vyvrátit zkreslené představy o Keltech. Akce je ideální i pro rodiny s dětmi, které si i s rodiči doplní znalosti dějin evropské civilizace.

Ve vesničce budou desítky stanů a mezi účinkujícími i ženy a děti. Odborníci na Kelty fungují jako klasické kmeny. V táboře budou i koně tarpani, pradávné evropské plemeno, kterých je nyní v ČR chováno údajně jen sedm, z toho čtyři má jeden z účastníků oslavy. V Mostě představí dva koně, na kterých se bude jezdit bez sedla.

Petr „Lunwer" Bílek, odborník na keltské náboženství a problematiku druidů, postavil dvě vatry v keltském ležení. Při dnešním rituálu kolem 18.30 hodin projdou mezi hořícími vatrami všichni obyvatelé tábora. Průchod symbolizuje východ z temnoty (zima) do světla (jaro). „Branou Beltainu budou moci projít i návštěvníci," říká Lunwer, jeden z posledních druidů v ČR, který se účastní akcí na Beltain. Rituál vychází z prastarých pasteveckých moudrostí. Keltové kdysi vyháněli po zimě dobytek ze stájí na pastvu mezi ohni, aby ho očistili, dezinfikovali.

MHD posílilo

V souvislosti s oslavami budou dnes posíleny některé linky MHD. Autobus číslo 16 doveze lidi ke kostelu před vyvrcholením historické show. Informoval o tom dopravní podnik.

Tramvajové linky číslo 2 a 4 budou mít přibližně v době od 8.30 hodin do 20 hodin dva vozy (dvojčata) nebo pojedou nízkopodlažní velkokapacitní Astry. Odpolední a večerní spoje autobusové linky číslo 16, které standardně končí v zastávce Nádraží (spoje s příjezdem do zastávky Nádraží v 17:30, 18:30 a 19:30 h) budou prodlouženy z Nádraží až na konečnou zastávku Kostelní hřbitov. Odjezdy prodloužených spojů linky číslo 16 z konečné zastávky Kostelní hřbitov budou v 17.54, 18.54 a 19.54 hodin. „Z důvodu uzavírky ulice Kostelní bude linka č. 16 v sobotu 14. května vedena na konečnou zastávku Kostelní hřbitov po objízdné trase ul. Hřbitovní. Po dobu objížďky budou zrušeny zastávky RICO a Děkanský kostel. Náhradní zastávka bude umístěna v ul. Hřbitovní před vrátnicí společnosti RICO," informoval dopravní podnik.