Jazyková škola v Litvínově se dočká, po měsících čekání konečně dostane multifunkční hřiště. To už je hotové, ale sportovat se na něm dosud nesmělo.  „Jsme rádi, že hřiště dostaneme. Moc nám to pomůže,“ řekla Deníku ředitelka školy s rozšířenou výukou jazyků Hana Kašková s tím, že zařízení už řadu let zápasí s problémem, kde s žáky trávit hodiny tělesné výchovy. Tělocvična je pro kapacitu školy nedostatečná a venkovní prostory škola zatím neměla.

Původně se měl o hřiště starat litvínovský volejbalový klub. Jenže jak na hrací ploše, tak i na oplocení se výrazně podepsalo chování vandalů. Nutná rekonstrukce vyšla městskou pokladnu na tři miliony korun. Měl to být dárek k začátku školního roku. Práce byly sice dokončeny v termínu, ale od té doby hřiště zelo prázdnotou a branka byla trvale zamčená. K převzetí dojde až teď v dubnu, díky dodatku ke zřizovací listině školy.

Kulturní dům Repre v Mostě
S Repre pomůže Mostu uznávaný architekt Ondřej Beneš

Stavební úpravy zahrnovaly výměnu povrchů hřiště včetně podkladových vrstev a drenážního systému. Součástí zakázky bylo také finální lajnování sportoviště pro volejbal, nohejbal, přehazovanou, košíkovou a florbal. Povrch je z litého polyuretanu v červeném odstínu. Nové je i vybavení - sloupky na volejbal, sítě, lavičky a odpadkové koše. Opravené a natřené je oplocení.

Hřiště je pod dohledem

Kvůli tomu, že původní hřiště zdevastovali vandalové, bude na něj dohlížet městská policie. „Instalovali jsme zde kamerový bod tak, že můžeme dohlížet nejen na dění na hřišti, ale monitorovat také park kolem základní školy,“ uvedl velitel Městské policie Litvínov Zdeněk Urban.
Hřiště podle slov ředitelky Kaškové bude sloužit nejen žákům, ale také dětem z mateřinky a odpoledne široké veřejnosti. Slavnostně bude škole předáno 5. dubna.

Na uzavřené hřiště u jazykové školy opakovaně upozorňuje opoziční zastupitel Daniel Volák. Informoval také o tom, že sportovní hřiště jsou v odpoledních hodinách uzavřena také u ostatních základních škol. „Mám negativní signály od rodičů, že jim vadí zavřená a pro veřejnost nepřístupná sportovní hřiště u škol. Podle původního záměru je má dopoledne mít k dispozici škola, odpoledne pak veřejnost,“ řekl Volák. Podle místostarostky Eriky Sedláčkové se má tto v nejbližší době změnit.

Příprava na Velikonoce v centru Mostu.
FOTO: 1. náměstí v Mostě se chystá na Velikonoční jarmark

„V rozpočtu pro letošní rok už mají školy poprvé sto tisíc korun na spoluúčast pro dotaci na správce hřiště, kterou mohou získat od úřadu práce. Od dubna budou všechna hřiště otevřena i v odpoledních hodinách,“ slíbila místostarostka Sedláčková.