Zatím neexistují jakékoliv relevantní průzkumy veřejného mínění, takže z někoho dělat favorita a z ostatních outsidera je předčasné.

Současným senátorem je ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Ten bude mandát obhajovat.

Kandidátem sociální demokracie je lékař Hassan Mezian, který je litoměřickým radním a krajským zastupitelem.

Pro komunisty bude chtít získávat levicové hlasy Jitka Sachetová, předsedkyně okresní litoměřické KSČM.

Severočeši.cz vyšlou do boje o senátorské křeslo právníka Ivana Přikryla, který ještě nedávno byl členem sociální demokracie a chtěl za ni kandidovat v
senátních volbách. V době premiérování Jiřího Paroubka byl vedoucím Úřadu vlády.

Do Senátu chce i Tomáš Jarolím jako kandidát Věcí veřejných.  „Radikální" bývalý místopředseda strany přiznal, že stojí za poslední vládní krizí, když volal po tom, aby tehdejší ministři za VV odešli z vlády. Pár dní poté nastal ve straně rozkol a rozštěpila se. Za Jarolímem stojí předseda VV Radek John, který s ním chce dělat senátní kampaň.

Svého kandidáta vyšlou i Národní socialisté – levice 21. století. Z poslanecké sněmovny chce do Senátu hokejista Jiří Šlégr. Kandidáta vyšle i KDU-ČSL, a to pražského lékaře Vladimíra Říhu.

A jaká témata budou kandidáti do Senátu letos nejvíce před voliči zmiňovat?

Přestože se ke kompletním volebním programům zatím nelze dostat, z kusých informací je zřejmé, že někteří kandidáti budou sázet především na téma spalování ostravských kalů v čížkovické cementárně, slučování gymnázií včetně problematického působení Evy Bulasové na pozici ředitelky litoměřického gymnázia či  optimalizaci nemocnic.

V kurzu bude téma korupce a pravděpodobně nebudou chybět osobní útoky, zejména na současného senátora Vondru. Ovšem kandidáti budou útočit i na sebe navzájem.

Není zřejmé, zda a koho skutečně nasadí  TOP 09 či Starostové a nezávislí. Mluví se o maložernoseckém starostovi Petru Liškovi.

Do senátní kampaně pravděpodobně zasáhne i kandidát Andreje Babiše za jeho hnutí ANO 2011. Na formování kandidátky senátních kandidátů pracuje bývalý ředitel Lovochemie Richard Brabec, který je nyní centrálním volebním manažerem.

Jsou i krajské volby
Senátní volební kampaň se navíc bude krýt s podzimními krajskými volbami, do kterých kromě tradičních stran ODS, ČSSD, KSČM opět budou chtít zasáhnout Severočeši.cz, PRO kraj a NS-LEV 21.