Občerstvení od letošního jara provozuje firma vybraná novým vedením zoo. Na odstranění závad zahrada podle mluvčí Věry Vracové spolupracuje. "Spolupracujeme s provozovatelem na odstranění nedostatků. Na to je od hygieniků lhůta 48 hodin," řekla ČTK Vrabcová.

Podle zprávy hygieniků v provozovně netekla teplá voda a ve skladu a v místech, kde se připravuje jídlo, létaly mouchy. Podlahy a hrany mezi podlahami a stěnami byly podle hygieniků pokryté černými mastnými nečistotami. Mastné prý byly i chladicí a mrazicí zařízení, varná konvice nebo fritéza. "V šatně zaměstnanců visící pavučiny ze stropu i stěn, povrch podlahy u nášlapného zařízení k vodovodní baterii s černými nečistotami," popsali stav v provozovně hygienici.

Našli i potraviny, u kterých nebyly doklady o původu. "Byla nařízena likvidace potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti, a potravin, ke kterým nejsou k dispozici doklady o původu a s nimiž je manipulováno v rozporu s požadavky výrobce," doplnili hygienici.

Občerstvení má nového provozovatele od letošního roku a jednou z podmínek smlouvy, kterou s ním uzavřela zoo, byl i koncept netradičního, exotického stravování.

Na konci minulého týdne našli hygienici závažné nedostatky i v jednom ze stánků s občerstvením na mosteckém hipodromu. Jeho provozovatel měl mimo jiné uložené syrové maso a uzeniny na paletě u země, kde bylo přes 30 stupňů Celsia. Po kontrole hygieniků činnost na hipodromu ukončil.