Na podzim tohoto roku se začne pracovat na stavbě Naučné stezky Fláje. Realizace projektu začala pod vedením Lesů ČR již v loňském roce, kdy byla vypracována projektová dokumentace. Stezka v délce skoro šesti kilometrů povede z Louček v Litvínově přes Dlouhou Louku, podél obory na Fláje a následně skončí na Klínech. Povede po stejných trasách jako současné lesní cesty, ale nově bude asfaltová. Cesty budou upraveny tak, aby mohly sloužit nejenom pěším turistům, ale také cyklistům.

„Cesty jsou momentálně nezpevněné, vyježděné. Zároveň jsou navrhovány tak, aby po nich mohla přejíždět i těžká lesnická technika potřebná pro lesní hospodářství," řekl včera Mosteckému deníku lesní správce Pavel Rus z Litvínova.

TICHO NAD MĚSTY Vodní nádrž Fláje je na hřebeni Krušných hor v nadmořské výšce přes 700 metrů. Stavěla se v 50. letech minulého století a slouží hlavně jako zásobárna pitné vody pro velkou část půlmilionového Podkrušnohoří. Vstup přímo k vodě je zakázaný. 

Součástí nově vybudované stezky bude i odbočka se štěrkovým povrchem na vrch Loučná, což je se svými 956 metry nejvýše položené místo v okrese Most a nejvyšší vrchol východního Krušnohoří.

„Tato část bude určena výhradně pro pěší turisty, cyklisté sem nebudou moci z bezpečnostních důvodů jezdit na kolech. Před tímto úsekem by měly být umístěny stojany, kam si budou zájemci moci kola zaparkovat," informoval dále Rus.

Na stezku se bude napojovat i cesta z Meziboří v horní části města v místě u okálů. V rámci stavby se plánuje také výstavba altánu, zastřešených dřevěných sedáků, herních prvků, informačních tabulí a rozcestníků. Všechny tyto prvky budou vyrobeny z přírodních materiálů, většinou budou dřevěné.

„Na informačních tabulích se budeme věnovat místní flóře, fauně, klimatickým podmínkám a také městům, skrz které stezka prochází. Na Flájích u přehrady je v plánu vybudování většího infocentra," informoval Rus. Stezka by měla být kompletně dokončena v roce 2018. Odhadované náklady činí 20 milionů korun.

ALENA HERZÁNOVÁ