Hasičskému záchrannému sboru Ústeckého kraje by mělo připadnout 5 milionů korun. „Z darů většinou pořizujeme dýchací přístroje a detekční techniku pro zjišťování nebezpečných látek. Věcí, kterých se nám nedostává, je ale mnohem víc než přidělených prostředků,“ řekl Jan Rudolf z HZS Ústeckého kraje.   

Nové vybavení by nemělo pomoci jen krajským hasičům v Ústí nad Labem, ale rozdělit by si ho mohly i sbory v jednotlivých okresech. Poputuje hlavně tam, kde je ho nejvíce potřeba.

„Technika se ale rozděluje i podle toho, k čemu je jednotka předurčena. Ta v Ústí se specializuje na chemické havárie, takže jako první dostává chemické obleky. Mostecká jednotka je určena na havárie budov a konstrukcí, do Litoměřic pak soustřeďujeme čluny a čerpadla,“ popsal Rudolf.

Za kvalitu se platí

Za přidělené peníze by hasiči mohli nakoupit třeba nové pneumatické zvedací vaky, nafukovací stany, přetlakové obleky nebo sady vyprošťovacího hydraulického zařízení. Právě to bývá jednou z nejdražších položek.

„Vyprošťovací technika se vyrábí z kvalitní oceli, protože musí odolat vysokému tlaku. Nákladná je také výšková technika, vysokozdvižné plošiny a kontejnery pro chemické havárie, které jsou ze speciálního materiálu,“ doplnil Jan Rudolf.

Čtyři miliony korun by na nové vybavení mělo v příštím roce dostat také Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje. Seznam přístrojů, které za ně nakoupí, podle mluvčí Jany Matonohové policie zveřejní, až zastupitelstvo schválí konkrétní částku.

„Loni nám Ústecký kraj daroval například výstražné a informační tabule k zabezpečení místa mimořádné události, profesionální fotoaparáty nebo ruční svítidla,“ připomněla Matonohová.

Nový systém

Peníze na nákup nových přístrojů přiděluje Ústecký kraj složkám integrovaného záchranného systému už několik let. „Chceme tak zlepšit jejich vybavení. Dar jim pomůže při ochraně zdraví a životů obyvatel, a to nejen v případě nečekaných havárií,“ uvedl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák.

Od příštího roku však systém pořizování nové techniky dozná změny. Namísto už nakoupené výstroje dostanou hasiči a policisté peníze. Za ty si budou moci sami obstarat výstroj, kterou právě potřebují. „Nákup přímo přes systém ministerstva vnitra je vyjde levněji, mohou tedy pořídit víc věcí,“ vysvětlila krajská mluvčí Magdalena Hanáčková.

V roce 2014 daroval Ústecký kraj složkám IZS vybavení v hodnotě 7,24 milionů korun.