Lidé mají šanci získat zaměstnání mimo náš region. Burza se pořádá ve spolupráci s unijní organizací Eures a Úřadem práce ČR. Proběhne ve středu 21. září mezi 10. a 17. hodinou ve Vysoké škole finanční a správní. Vhodné je mít u sebe profesní životopis s fotkou a reference. Vstup je volný.

"Vítáni jsou nezaměstnaní i ti, kteří chtějí změnit zaměstnání, zkušení odborníci i začínající absolventi, studenti a učni anebo i ti, kteří hledají novou práci," oznámilo Evropské informační centrum Europe Direct Most.

Potíže

Mostecku a celému Ústeckému kraji se nedaří sestoupit z čela žebříčku regionů s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. To je vedle nejvyššího počtu sociálně vyloučených lokalit v zemi nejpalčivějším problémem regionu.

Vysoký počet lidí bez práce byl jedou z motivací, jak získat investory do kraje. Zónu Triangle mezi Mostem a Žatcem se podařilo obsadit. Největší investicí je vstup korejského výrobce pneumatik Nexenu, který zaměstná až 1500 lidí. Najít zaměstnance je však nyní těžké už i na severu Čech.

„Chodí jedna firma za druhou, že by potřebovala pracovníky, a to i nekvalifikované. Podařilo se nám sem dostat velké firmy, a nakonec tam budou dělat pracovníci ze zahraničí," uvedl nedávno hejtman Oldřich Bubeníček. Podle úřadu práce je dlouhodobě vysoká poptávka po lidech zejména technických profesích.

Ústecký kraj patří mezi regiony, odkud dlouhodobě lidé odcházejí a mzdy jsou ve srovnání s republikou podprůměrné. V regionu naopak přibývá sociálně vyloučených lokalit a kraj je na druhém místě v počtu drogově závislých.