„Domluvili jsme se s představiteli města, že se zde výstava uskuteční od ledna do prosince roku 2017," prozradil Michal Widenský s tím, že by k výstavě měla vzniknout i publikace, která osvětlí historické souvislosti výroby plechových hraček v tehdejším Oberleutensdorfu, později Horním Litvínově a dnes Litvínově.

Podle slov obou sběratelů se má litvínovská, ale nejen litvínovská, veřejnost na co těšit. Miroslav Smaha totiž při besedě s Přáteli litvínovské historie, která se uskutečnila po jednání v zámku, ukázal některé z výrobků kdysi slavné litvínovské hračkářské firmy, které na tu dobu ohromily celou Evropu.

Jeden z vystavovaných kousků.

K tomu, že se takováto unikátní záležitost bude v litvínovském zámku konat, napomohla jedna obrovská náhoda. Loni totiž oba sběratelé vystavovali v Ústí nad Labem v muzeu pryžové figurky vojáků vyráběné firmou Baťa, pod názvem Nezranitelná armády značky Baťa. Jednalo se o největší sbírku ústeckého rodáka Hanse Röslera a některých soukromých sběratelů. Spolupořadatelsky se na výstavě podílelo také Muzeum technických hraček. Výstavu navštívil Litvínovan, známý fanoušek historie a mimochodem jeden z těch, kteří pomohli zachránit kostelík v Bedřichově Světci, Manfred Hellmich.

Výstavu si se zájmem prohlédl a zjistil, že tam jsou také hračky z litvínovské výrobny. „Slovo dalo slovo a vznikl nápad, že když sběratelé vlastní unikátní exponáty litvínovského výrobce, že by mohli uspořádat výstavu u nás," prozradil Hellmich. Oba se s nápadem ztotožnili a v příštím roce tak unikáty spatří i návštěvníci litvínovského zámku.

„Je nutné připomenout, že pan Hellmich přišel v poslední den výstavy, v podstatě to bylo za pět minut dvanáct, protože poté, co jsme si spolu pěkně popovídali o hračkách a že bychom mohli vystavovat v Litvínově, tak odešel a my vlastně začali vystavované kousky balit," připomenul Michal Witenský.

VÝROBA HRAČEK V LITVÍNOVĚ

Výroba plechových mechanických hraček měla v Litvínově – Oberleutensdorfu dlouholetou tradici a dosáhla cenných úspěchů. Dokonce v roce 1907 na světové výstavě v americkém San Diegu jedna z litvínovských hraček vyhrála hlavní cenu.

Výroba plechových hraček se v Litvínově datuje už od roku 1864, kdy s ní začal Viktor Schlesinger. Po dvaceti letech tuto výrobu převzal Conrad Richter, jehož sídlo měla firma v č. p. 25 v Široké ulici, dnes ulice 9. května. Zde se vyráběly plechové předměty, především lokomotivy, vláčky, osobní a nákladní automobily, ale i třeba tramvaje.

Pokračovateli výroby plechových hraček se pak stali bratři Emil a Viktor Hellerové. Šéfem firmy byl Emil a vyrábělo se i smaltované nádobí a domácí zboží. Výroba hraček byla rozšířena poté, co do firmy vstoupil Ernst Schiller. Název se ustálil na Heller & Schiller, erste Oberleutensdorfer Blech und Metallwarenfabrik.

Společnost v letech 1907 – 08 nechala postavit novou tovární budovu (č. p. 529) na vrchnostenském poli, jižně od města v Nádražní ulici. Výroba byla prakticky ukončena s příchodem II. světové války.

Když se rozhodlo o tom, že československé pohraničí bude na základě podpisu Mnichovské dohody vydáno hitlerovskému Německu, byla Hellerům a Schillerům továrna sebrána německou správou z důvodu, že rodiny byly židovské. V průběhu válečných let pak musela, stejně jako další továrny podporovat válečný průmysl, takže z výroby hraček a nádobí musela přejít na vojenský materiál. Po skončení druhé světové války už se výroba neobnovila.

Syny Ernst Schiller, aby je ochránil před nacistickým terorem, poslal nejdříve do československého vnitrozemí a pak do jižní Ameriky, konkrétně do Chile, kde pracovali jako zemědělci. Mladší Georg Anton se pak přihlásil do čs. zahraniční armády ve Velké Británii a vrátil se do Československa jako příslušník letectva RAF. Zemřel v červnu roku 1951 v Lounech. Starší Karl utekl z Chile po nástupu generála Pinocheta k moci do Anglie, kde pracoval jako ředitel hotelu. Zemřel v listopadu 1976.

Výrobní hala posloužila jako první benarská jídelna, aby v druhé polovině 60. let minulého století byla zbourána a namísto ní postaveny tři věžové panelové domy v dnešní Mostecké ulici.

Na obrázku je nově vystavěná továrna hračkářské firmy Heller & Schiller v letech 1907 – 08. Později to byla benarská jídelna a pak byla budova zbourána.

Na obrázku je nově vystavěná továrna hračkářské firmy Heller & Schiller v letech 1907 – 08. Později to byla benarská jídelna a pak byla budova zbourána. foto: sbírka autora