Druhá vlna kotlíkových dotací by mohla odstartovat už příští rok. Ministerstvo životního prostředí totiž chce výrazně urychlit čerpání peněz na výměnu starých kotlů za nové ekologické. Na své pondělní návštěvě Ústeckého kraje to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Velký zájem předčil naše očekávání a svědčí o tom, že s dalšími koly budeme moci začít dřív než v roce 2018. Další výzvu bychom mohli vyhlásit už na počátku roku 2017, protože v našem zájmu je, aby peníze byly mezi lidmi co nejdříve a co nejrychleji jsme stáhli staré kotle, které znečišťují ovzduší," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na kotlíkové dotace získala Česká republika od Evropské unie devět miliard korun, které by měly stačit na výměnu 100 tisíc starých kotlů. Kraje peníze rozdělí ve třech kolech po třech miliardách. Ústecký kraj tak dostane ještě dvakrát 162 milionů korun.

„Jen pokud by nějaký kraj peníze nevyčerpal, pak by se zbylá částka rozdělila stejným klíčem mezi ostatní regiony," vysvětlil Brabec.

Třicet až čtyřicet procent lidí má podle něj zájem o kombinované kotle na uhlí a biomasu. „Například nový kotel na uhlí emisní třídy 5 plus má až tisíckrát menší emise benzo-a-pyrenu než staré kotle a sedmdesátkrát nižší emise prachových částic," zdůraznil ministr. Podotkl také, že řada lidí by se díky dotacím a novým typům úsporných kotlů mohla vrátit i k topení plynem.

Za dva týdny bude asi vyčerpáno

Aktuálně lidé v Ústeckém kraji podávají žádosti v rámci prvního kola. Vyplněné formuláře začal krajský úřad přijímat v pondělí 25. ledna. Za týden si o kotlíkové dotace požádalo 510 lidí.

„Jsme těsně pod polovinou, ale dá se předpokládat, že některé přidělené částky budou nižší než maximální dotace, takže se dostane na víc než 1 080 žadatelů. Pokud to bude pokračovat tímto tempem, myslím, že do 14 dnů by peníze mohly být vyčerpány," uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Hejtman také upřesnil, že vedle majitelů rodinných domů mohou dotaci získat i ti, kteří mají na listu vlastnictví napsáno bytový dům. „Pokud se jedná o dům do tří bytových jednotek, má majitel na dotaci nárok," potvrdil hejtman.

Cílem ministerstva životního prostředí je stáhnout nejstarší kotle první a druhé emisní třídy. Podle Českého statistického úřadu je jich v Česku až 360 tisíc. Od 1. září 2022 je zakáže i zákon, domácnosti si budou muset pořídit ekologičtější zařízení.