Tak jako v případě již dvou zrealizovaných návrhů se o to i tentokrát snaží Českojiřetínský spolek, za podpory statutárního města Mostu, Ústeckého kraje a dalších partnerů.

Spolku, který svou působností zdaleka přesahuje hranice Českého Jiřetína a Flájí, se podařilo nejen prosadit dva návrhy z krušnohorského regionu a ve spolupráci s městy, obcemi a tradičními podniky Mostecka a Teplicka uspořádat inaugurace dvou poštovních známek za mohutného zájmu veřejnosti.

Například na představení flájské známky dorazilo před dvěma lety sedm tisíc zájemců, v případě letošního představení známky k výročí 130 let moldavské dráhy se přišlo podívat na jedenáct tisíc návštěvníků.

Zda se mostecký kostel na poštovní známky opravdu dostane, závisí na názoru komise Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, které již Českojiřetínský spolek návrh předložil. Přesunutý kostel v Mostě, stejně jako přehrada Fláje a moldavská dráha patří k unikátním technickým památkám našeho regionu. V roce 2017 uplyne přesně 500 let od zahájení stavby gotického chrámu, který byl přesunut o 841 metrů kvůli těžbě uhlí právě před 40 lety.

Česká známková tvorba patří ve světovém měřítku k nejkvalitnějším. Zařazení měst a obcí do emisního plánu České pošty je nástrojem jejich důstojné propagace nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Jako první vyjádřil podporu návrhu primátor města Mostu Jan Paparega a ředitel mosteckého Oblastního muzea Michal Soukup.

Krátce nato se připojily například i Krajský úřad Ústeckého kraje či Národní památkový ústav.