Plán Unipetrolu vystěhovat obyvatele ubytovny ve Vodní ulici a začít s její rekonstrukcí se začíná čím dál tím víc komplikovat. Naplno totiž o sobě podle všeho dala vědět firma Nivicolus, která disponuje věcným břemenem, na jehož základě může nemovitost až do konce letošního roku užívat. Kontaktuje lidi, kteří se po výzvě Unipetrolu vystěhovali, a láká je zpět.

„Sociální pracovnice viděly nějaký letáček, na kterém Nivicolus píše, že tam mohou bydlet dál, že je nikdo nemá právo vystěhovat," řekla místostarostka Litvínova Erika Sedláčková.

Právě radnice s Unipetrolem ve věci vystěhování od začátku spolupracuje. Na ubytovně bylo přihlášených pětasedmdesát lidí, přičemž sedmnáct z nich se nepodařilo zastihnout. Osm jich odmítlo odejít a sepsalo petici. Drtivé většině přítomných však našel úřad náhradní ubytování, například na UNO nebo v bytech CPI. Teď už je ale situace opět jiná. „Už je tam zase asi dvacet lidí," podotkla Erika Sedláčková.

O vystěhování nájemníků rozhodl Unipetrol v závěru loňského roku, během něhož získal objekt po vleklé soudní při zpět do svého vlastnictví. Soud trval bezmála dvacet let. Během té doby ubytovna několikrát změnila majitele. Jeden z nich pak zřídil věcné břemeno pro Nivicolus.

Unipetrol označil další užívání objektu za přímé ohrožení zdraví. Dům má například děravou střechu nebo vadnou elektroinstalaci. Prázdný měl být do konce ledna. Unipetrol svůj postoj nemění. Nevylučuje, že se obrátí na soud. „Trváme na tom, že s ohledem na technický stav budovy je jakýkoliv další pobyt osob rizikem. Nadále se snažíme ve spolupráci s úřady města komunikovat s přítomnými osobami a vysvětlovat jim rizika spojená s pobytem. Jejich vystěhování je pro nás prioritou s ohledem na jejich bezpečnost. Jsme proto v případě nutnosti připraveni obrátit se i na soud," sdělil mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Nivicolus se Mosteckému deníku nepodařilo kontaktovat.