Jak dlouho ležel téměř 80letý muž na chodníku bez pomoci, nikdo neví. Jisté je, že ho několik lidí minulo, že nedýchal, že měl slabý tep a v ruce svíral chomáč listů popínavé rostliny. Patrně se chtěl při nečekaném kolapsu a při pádu na zem zachytit větviček živého plotu. Naštěstí jel okolo ve svém volnu všímavý státní policista Václav Pochobradský. Dědečka zachránil.

„Neměli bychom být lhostejní. Je třeba pomáhat všem lidem, kteří jsou v nouzi," řekl Mosteckému deníku Pochobradský, který je inspektorem a má hodnost praporčíka.

Je možné, že lidé seniorovi nepomohli, protože si mysleli, že je opilý nebo bezdomovec. Důchodce byl ale slušně oblečený. Případ se stal v pondělí odpoledne v Chudeříně.

Šestatřicetiletý Pochobradský byl po noční směně a jel v autě s manželkou a třemi dětmi do Litvínova na návštěvu. V ulici Partyzánská u jednoho rodinného domku zahlédl na chodníku bezvládně ležícího muže. Pochobradský ihned zastavil vůz, dal výstražná světla a šel se na muže, kterého míjely minimálně dvě osoby bez jakékoliv zájmu, podívat.

Zjistil, že muž je v ohrožení života. Okamžitě informoval manželku, aby volala rychlou záchrannou službu. Policista zatím seniora položil na záda a začal s nepřímou masáží srdce. Tu prováděl podle instrukcí operátora záchranné služby až do příjezdu sanity. Policistovi později volal lékař, který mu poděkoval za profesionální poskytnutí první pomoci.

Senior je stále v nemocnici. Podle posledních zpráv žije.

Pochobradský podobných situací zažil již několik, je proškolený a je to součást jeho práce. U policie pracuje již 16 let. Sloužil v Praze, Mostě a teď je služebně zařazen na policejní stanici v Meziboří.