Tohle by měli politici vidět a vědět. Že existují lidé, kteří budou šťastní, když se nenajdou stovky milionů korun na takzvané polidštění okolí Jezera Most. Znáte to. Silnice, budovy, rekreační centra, restaurace, atrakce, pláže, městská čtvrť…

„Budu ráda, když to tu zůstane přírodní," říká jednatřicetiletá Alena Jílková. U jezera sbírá bylinky s dcerkou, maminkou a psem a je jim dobře. Kolem nich je liduprázdná krajina, skoro jako step v Mongolsku.

Alena patří ke skupině Mostečanů, kterým se drahé stavební projekty nelíbí. Chápe, že region se musí rozvíjet, přesto je přesvědčena, že investovat se má spíše do zlepšování života ve městech a obcích. Krajina, která si už toho tolik vytrpěla, se má nechat na pokoji. A když se má civilizovat, tak citlivě. Rozhodně je pro vznik ochranné ptačí zóny, kde by byl svatý klid.

Takovou zónu před dvěma lety navrhl ornitolog Jaroslav Bažant. Nad jezerem viděl i orla mořského. „Je to přírodní laboratoř, kde jsou dobře vidět probíhající změny prostředí vedoucí ke vzniku úplně nového stabilního ekosystému," řekl.