Aby nemuselo dojít k omezení víkendového provozu cyklobusu a byla zachována rezerva pro provoz skibusu v závěru roku, vyčlenilo město příspěvek k zajištění dopravy pro aktivní turisty ve výši 15 tisíc korun.

„Jsem rád, že jsme mohli ušetřené prostředky z kanceláře starosty uvolnit právě na posílení této služby tak, aby mohla fungovat ke spokojenosti občanů i návštěvníků Litvínova," říká starosta města Milan Šťovíček.

Víkendovou rekreační autobusovou linku mohou cyklisté využívat do konce září. Z litvínovského autobusového nádraží vyjíždí v devět hodin ráno. V sobotu má cíl v Rudolicích v Horách, nedělní spoj míří na Dlouhou Louku. Dospělí zaplatí za sebe a kolo čtyřicet korun, děti do patnácti let a pěší turisté si musí připravit poloviční obnos.

Provoz obou autobusů, který šetří síly cyklistům i lyžařům, bude město podporovat i v budoucnu. „Jako aktivní cyklista mám radost, že stále více lidí využívá možnosti vyjet do Krušných hor," přiznává Milan Šťovíček.

Komfortnější přepravu přislíbil do budoucna Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, se kterým město při zajištění rekreační dopravy spolupracuje. Místní dopravce by měl pořídit nový vlek a držák na jízdní kola. „Je to v plánu pro příští rok. Záležet ale bude také na financích," vysvětluje mluvčí Dopravního podniku Marcela Klíchová.

Autobusy pro cyklisty mají v Litvínově poměrně dlouhou tradici. Na cyklobus, který využívají milovníci kol, turisté i pěší již od roku 2003, navázal později skibus.

Provoz skibusu za letošní zimu stál Litvínov přes dvacet tisíc korun. Pomocnou ruku podalo i sousední město, jehož občané službu využívají. „Skibus, který jezdí na Dlouhou Louku je opravdu hojně využívaný. Jsme moc rádi, že se na jeho provozu finančně podílí také město Osek," říká vedoucí Informační turistické služby Litvínov Milan Fencl.