Firmu ve ztrátě získalo město zpět od soukromého majitele, kterému ji na čas prodalo a opět od něj odkoupilo zpět.


Litvínovští zastupitelé rozhodli, že část ztráty, do které se technické služby dostaly od roku 2001, uhradí město a zaplatí ztráty za loňský rok ve výši jeden milión čtyři sta tisíc korun.

Ztráta ve výši šesti milionů korun vznikla ve společnosti od roku 2001 do roku 2007. Podle člena dozorčí rady společnosti Karla Zdražila by ale měl bývalý majitel i jednatelé společnosti vrátit neoprávněně rozdělený fiktivní zisk. Podle něj je na vině špatné hospodaření bývalého majitele a jednatelů společnosti.
„Pouze musím konstatovat, co řekl auditor. Bývalý majitel a jednatelé společnosti si neoprávněně rozdělili fiktivní zisk ve výši tři milióny korun. Vyzvali jsme je, aby tuto částku vrátili,“ sdělil Karel Zdražil.

Město tehdy prodejem doufalo získat lacinější a lepší služby od jiných soukromých dodavatelů. Předpoklad se ale nenaplnil a dva roky bez vlastních technických služeb stály Litvínov pouze peníze navíc a stížnosti na nepořádek ze strany občanů.


Technické služby Litvínov prodalo město v srpnu 2005 soukromé společnosti TEPO za tři a půl miliónu korun. Za stejnou částku je poté od této společnosti koupilo zpět. Za dva roky se totiž ukázalo, že město není schopné získat kvalitnější a lacinější služby od jiných dodavatelů.


Všechna výběrová řízení na jednotlivé služby byla neustále některými firmami zdržována. Neúspěšní účastníci se odvolávali k Úřadu pro hospodářskou soutěž a město bylo nuceno úklid, údržbu zeleně i údržbu komunikací zadávat pouze na krátkodobé smlouvy. Společnosti tak pro město odváděly jen tu práci, kterou si město za vyšší cenu než u dlouhodobých smluv přímo objednalo. Tím se vše výrazně prodražilo a Litvínovští za své peníze nedostali ceně odpovídající služby.

Podle Karla Zdražila nejsou korektní ani další postupy bývalého vedení firmy: „Podivnými finančními machinacemi ve firmě by se měl zabývat kontrolní výbor. Máme podezření, že v osmiměsíčním období od rozhodnutí města firmu koupit zpět a faktickému podepsání smlouvy se vlastní jmění firmy snížilo zhruba o tři miliony korun.“


Město tak koupilo technické služby zpět za značně horších podmínek, než ji prodávalo. „Prodávala se s vlastním jměním jedenácti milionů korun za tři a půl milionu korun. Zpět ji město kupovalo také za tři a půl milionu korun, ale s vlastním jměním šest milionů korun. Domnívám se, že o této skutečnosti zastupitelé při hlasování nevěděli,“ sdělil Zdražil.


Zastupitelstvo se zatím rozhodlo uhradit ztrátu 1,2 milionu korun za rok 2007.
„Kumulovaná ztráta v technických službách se blíží k hranici, kdy na sebe budeme muset vyhlásit konkurz. Společnost jsme takto převzali a musíme ztrátu vyrovnat. Nyní je nutná finanční injekce, nakoupí se nová technika a firma se bude dál rozvíjet,“ vysvětlil zastupitelům druhý místostarosta města Pavel Stehlík.


Horší služby


Město se rozhodlo pro koupi v pravou chvíli. „Zkušenosti ukazují, že za stále větší peníze máme stále horší služby. Některé operativní služby by proto měly městu zůstat,“ vyjádřila tehdy souhlas s nákupem společnosti zastupitelka Erika Sedláčková.


Zásadním důvodem, proč město před lety společnost prodalo a pak koupilo zpět, byla i změna legislativy. Zatímco ještě v roce 2005 nemohlo město bez výběrového řízení své společnosti zakázku na služby zadat, po změnách v roce 2006 mohlo město komunální služby zajišťovat vlastním subjektem.
Firma, kterou město v roce 2005 prodalo za 3,5 milionu, měla prý při nákupu vyšší cenu. Soukromý majitel během dvou let provedl restrukturalizaci firmy. Už v roce 2005, kdy město společnost prodávalo, byl technický stav vozového parku podle tehdejšího vedení Litvínova nedostatečný. Město ale do vybavení společnosti nechce investovat ani společnost nijak rozšiřovat. Prioritou má být poskytování služeb pro Litvínov, na což by mělo vybavení stačit.
V dubnu nastoupila do vedení služeb téměř po půl roce bezvládí nová jednatelka Věra Korfová.