Aktivisté chtějí dále jednat s politiky a udělat mezi stranami dotazníkový průzkum. Má umožnit jejich objektivní porovnání. O postojích stran chtějí organizace informovat voliče.


Současné postoje politických stran k problematice těžby se podle aktivistů překvapivě příliš neliší. Uvedli, že zatímco ještě před čtyřmi lety někteří politici otevřeně uvažovali o možnosti zrušení územích ekologických limitů těžby, dnes jejich platnost nikdo nezpochybňuje.


„Prolomení limitů pod Horním Jiřetínem je passé. Otázka dne nezní, zda zachovat či prolomit limity, ale kdy a jak odepsat zásoby uhlí, které se pod Horním Jiřetínem nacházejí,“ sdělil Jan Rovenský z Greenpeace.

„Jsem pevně přesvědčený, že ta z velkých politických stran, která návrh na odpis veřejně podpoří jako první, na tom ve volbách výrazně vydělá. Je třeba připomenout, že podle výzkumů veřejného mínění je proti rozšiřování dolů přes 70 procent občanů kraje,“ dodal Emil Jeníček z Kořenů.


„Zvolili jsme kampaň, která v příštích týdnech osloví desetitisíce lidí. Vyzvat vládu k odpisu uhelných zásob pod Horním Jiřetínem bude jeden z hlavních úkolů nového krajského zastupitelstva. Jednoznačný podnět z kraje by v Praze dal věci do pohybu,“ sdělila Jana Kubáňová z Hnutí DUHA
„Měl by se respektovat názor místních lidí,“ řekl včera Deníku mostecký senátor Vlastimil Balín (KSČM). Varoval ale před zneužíváním složitého problému politiky a snadným získáváním hlasů voličů. Podle Balína chybí solidní energetická koncepce státu a jasné stanovisko vlády, která by se neměla zbavovat odpovědnosti na úkor krajské samosprávy.


Záchrana obcí je klíčová pro Stranu Zelených. „Máme to jako hlavní téma,“ potvrdil Mostečan Petr Klepiš (SZ), kandidát na hejtmana. „Nejde jen o Horní Jiřetín a Černice, ale o celý kraj,“ dodal. Zelení odmítají bourání obcí kvůli uhlí. Podle nich by těžba vedla k další devastaci kraje.
Stanoviska dalších stran (ODS, ČSSD, Severočeši.cz) se včera nepodařilo získat.