Počet nehod i mrtvých se zhruba po roce vrátil do „normálu“. A agresivita řidičů od té doby vytrvale stoupá.


„Jen od počátku roku vzrostl dvojnásobně počet řidičů, které jsme zadrželi s alkoholem za volantem,“ říká ředitel dopravní policie Martin Červíček. Proto policisté opět oprášili Kryštofy a plánují se i změny a zpřísnění bodového systému. Do konce května má expertní ministerská skupina a další odborníci vypracovat přesný návrh změn. A to tak, aby postihovaly zejména nebezpečné styly jízdy. Podle dosavadních návrhů by měl být tvrdší postih a více bodů především za jízdu bez připoutání či s dítětem bez sedačky, předjíždění na křižovatkách nebo bourání auta v koloně. Naopak za špatné parkování již body nebudou, jen pokuta.


Jen na Mostecku dostalo nějaký ten trestná bod za uplynulý půl rok již 6 014 řidičů. V Litvínově bylo hříšníků za volantem 2 040, nejvíce je zde řidičů se dvěma body, nejméně pak s jedenácti. Stejně jsou na tom i motoristé v Mostě, těch s trestnými body je tu však více, a to celkem 3974.


Mostecký magistrát zadržel letos od ledna do dubna třicet řidičských průkazů z důvodu požití alkoholu před jízdou. Úřad loni řešil také 1 083 přestupků v dopravě a ve správním řízení uložil pokuty přes pět milionů korun. Týkaly se i špatného technického stavu aut a nesprávného parkování. Řidičům se vyplatí, když za nedovolené stání či zastavení zaplatí pokutu co nejdříve, jinak jim ve správním řízení hrozí sankce až 2 500 Kč.