Když se zeptáte Zdeny na budoucnost Mostu, zvýší hlas. „Okamžitě bych se odstěhovala," prohlašuje seniorka, rodačka z Mostu. Je kritická a vypadá naštvaně. „Nejsem rozčilená, jenom říkám svůj názor," vysvětlí.

Most podle ní není, co býval, městem růží a bezpečí. Bojí se jít večer domů z divadla i ze cvičení. Vadí jí partičky mladých, kteří pokuřují marihuanu a okupují lavičky v parku. Bezdomovce toleruje, nepořádek ne. Teď ji rozčílila ombudsmanka Anna Šabatová, která žádá Ústavní soud o zrušení vyhlášky zakazující na problémových místech pouliční vysedávání mimo laviček, čímž chce město omezit srocování výtržníků a deprivantů. Kdyby existoval starý Most, problémy by podle Zdeny byly podobné, od migrace sociálně slabých obyvatel po zábory zeleně pro nová parkoviště. Dá se to nějak řešit? A jak? Kroutí hlavou.

„Už nejsem optimistka," říká skepticky.

„Rádi bychom zjistili, jak jste spokojeni s kvalitou života ve městě a kde pociťujete největší problémy." Jan Paparega, primátor Mostu

„Já bych z Mostu nikam nešla, ani na vesnici," namítá seniorka Boženka. V Mostě je spokojena. Mrzí ji, že město má špatnou pověst. „Je stále co zlepšovat," upozorňuje.

Podobné názory teď mohou ovlivnit, jakým směrem se bude Most rozvíjet a do čeho investuje. Stačí vyplnit radniční dotazník. Neměl by být formalitou. Náměty lidí se mají zohlednit při aktualizaci strategického plánu rozvoje města Mostu do roku 2020, která má přinést pozitivní změny.

Podle politiků a úředníků je hlavním cílem aktualizace celé strategie, aby „díky přímému zapojení občanů, podnikatelů a dalších osob ze všech sfér života ve městě, reagovala na skutečné, aktuální problémy ve městě". Bez zapojení obyvatel do plánování nedostane město dotace z Evropské unie.

„Na základě výsledků průzkumu budeme volit takové priority, aby vzniklý plán odrážel vaše skutečné potřeby a přání, a aby se vám v Mostě v budoucnu lépe žilo nebo podnikalo," vzkazuje Mostečanům primátor Jan Paparega.

Dobrovolný dotazník, který se má vyplnit nejpozději do 15. února, je k dispozici v elektronické verzi na webu města nebo v tištěné verzi v Turistickém informačním centru a v recepci magistrátu

Co se jim v Mostě líbí, či nelíbí a co by chtěli zlepšit, mohou sdělit i děti od 14 let. Vyplnění dotazníku zabere asi 10 až 15 minut. Obsahuje například otázky „Co je pro Váš spokojený život ve městě nejdůležitější?" „Uvažujete o tom, že se z města odstěhujete?" „Na co jste ve městě Most skutečně hrdí?".
Některá témata, třeba bezpečnost, doprava a kultura, se hodnotí jako ve škole známkami, od 1 výborně po 5 nedostatečně.

CO BYSTE VYBRALI?

Jaký pozitivní slogan nebo symbol se vám vybaví ve vztahu k městu Most?
Vyberte tři z nabídnutých odpovědí nebo dopište vlastní:
Město pod Hněvínem, Město dromů (Autodrom, Hipodrom,
Aerodrom, Aquadrom), Město sportu, Rekultivované, zelené město, Město růží, Město pro relax (areály Benedikt, Matylda), Jezero Most, Přesunutý děkanský kostel, Sakurové aleje, Vinice

Ukázka z dotazníku / Zdroj: magistrát

Celý dotazník můžete vyplnit on-line ZDE. Strategický plán rozvoje města Mostu do roku 2020 najdete ZDE.