Hned čtyři měsíce roku 2016 stráví Kateřina Vacková v zahraničí. Vydá se na stáže. První stráví na prestižní gynekologicko-porodnické klinice ve Vídni, druhou na gynekologicko-porodnické klinice v portugalském Portu. „Chci se dále vzdělávat v tomto oboru, protože v příštím roce také dokončím studium na 1. lékařské fakultě UK a nastoupím na předatestační přípravu jako lékařka. S tím samozřejmě souvisí ještě státnice z chirurgie, práva, interny a pediatrie, které mám ještě před sebou," řekla Kateřina Vacková Mosteckému deníku.

Výprav do zahraničí bude mít na programu daleko více. Dostala totiž pozvánku hned na několik přednášek po celé Evropě. „Jako první mě čeká v březnu Frankfurt nad Mohanem. Poté se vydám do Londýna a pak například do Innsbrucku," konkretizovala čtyřiadvacetiletá Vacková.

Tématem přednášek bude mimo jiné také nezisková organizace Loono, kterou založila v roce 2014 po vlastní zkušenosti s rakovinou, konkrétně s rakovinou vaječníků. „Pokud jde o Loono, budeme dál školit v oblasti prevence, a to nejen rakoviny prsou a varlat, ale i dalších typů. A nově přidáme také prevenci kardiovaskulárních onemocnění, už jsem objednala několik modelů srdce a cév. Našim cílem je v příštím roce vyškolit více než patnáct tisíc lidí a vzhledem k tomu, že máme kalendář plný až do března, tak si troufám říci, že máme k tomuto cíli dobře našlápnuto," nechala se slyšet.

A to ještě není všechno. „K tomu navíc sháníme vlastní školící prostory a kancelář, připravujeme nové brožury a budujeme spolupráci s dalšími lékařskými fakultami. Bude toho opravdu hodně, ale moc se na to všechno těším," doplnila Kateřina Vacková.

Kateřina Vacková (vpravo) a její spolupracovnice z Loono s modely prsou a varlat.

Kateřina Vacková (vpravo) a její spolupracovnice z Loono s modely prsou a varlat, kterým ale říkají výhradně koule. K nim mají v příštím roce přibýt také modely srdce a cév. Foto: archiv Kateřiny Vackové