Velká hranice, často program pro děti, později pro dospělé, ale hlavně oheň a planoucí figurína. Opékání buřtů a nemálo alkoholu. Tak každoročně vypadá poslední dubnová noc, zvaná Filipojakubská, Valpružina, Beltine, zkrátka pálení čarodějnic. Nejinak tomu bude i letos v noci ze 30. dubna na 1. května.

Zábavu si můžete užít na desítkách míst v regionu, městech i obcích. Přinášíme přehled několika z nich. Pokud víte o nějaké další skvělé akci, napište nám. Použít můžete třeba rovnou diskusi pod tímto článkem.

Litvínov
mateřské centrum Klubíčko
Slet čarodějů a čarodějnic začne v 15 hodin. Ocenění nejnápaditějších čarodějnických kostýmů dětí, skládání čarodějnických zkoušek, táborák s hudebním doprovodem. Sraz je na zahradě mateřského centra.

Meziboří
požární zbrojnice
Pálení čarodějnic a stavění májky proběhne už v sobotu 29. dubna! Zahájení v 15 hodin, v 16 hodin průvod s májkou od požární zbrojnice k městskému úřadu. Vystoupení roztleskávaček, ohňová show, zahraje dechovka, zapálení vatry a opékání buřtů. Od 19 hodin Májová veselice v restauraci U Kryla.

Nová Ves v Horách
park u obecního úřadu, hřiště u sokolovny
Sraz v 16 hodin u obecního úřadu, v 16.30 vyrazí účastníci průvodem na hřiště u sokolovny. Soutěže pro děti, opékání buřtů. V 18 hodin se bude stavět májka.

Lom
hřiště u restaurace Anšajba v Loučné
Slet a rej čarodějnic odstartuje v 17 hodin. Soutěže a hry pro děti, ukázky dravých ptáků, jízdy na koních. Chybět nebude táborák a opékání buřtů.

Brandov
prostranství u bufetu
Pálení čarodějnic proběhne už v sobotu 29. dubna! Akce se stavěním májky začne v 17 hodin.

Louka u Litvínova
fotbalové hřiště
Zábava začne už dnes, v pátek 28. dubna, v 17 hodin. Na programu jsou soutěže, opékání buřtů a pálení čarodějnice.

Most
obchodní dům Central
Slet čarodějnic od 14 do 17 hodin. Zábavný den pro rodiče s dětmi, hřiště se čtyřmi stanovišti, tvořivé dílničky, maskovací salon a fotokoutek.

Most
Středisko volného času
Program proběhne už v sobotu 29. dubna! Čarodějnická stezka s úkoly, jízda na konících, opékání buřtů, diskotéka, průvod a upálení čarodějnice. Od 16 do 19 hodin.

Kde se také bude slavit:
Patokryje, za obecním domem. Pálení čarodějnic v neděli od 16 hodin.
Bělušice, u obecního úřadu. Pálení čarodějnic, od 17 hodin soutěže a zábava nejen pro děti, malování na obličej, tancování a večerní překvapení.

U ohně buďte obezřetní

Ilustrační snímekZdroj: DeníkPálení čarodějnic, kombinace otevřeného ohně a často množství alkoholu, nebo jen obyčejná nedbalost a nepozornost, bývají každoročně ale také zdrojem řady průšvihů. Od poničení majetku až po různá zranění. Před riziky pravidelně varují především hasiči.

Jaké jsou tedy základní zásady bezpečnosti? Kolem vatry by měl být dostatek prostoru, aby oheň nemohl třeba při závanu větru přeskočit. Pálení také přísluší pouze dospělé osobě, podle Lukáše Marvana, mluvčího HZS Ústeckého kraje, je vhodný dohled třeba místní jednotky dobrovolných hasičů. Ti ostatně tyto akce na mnoha místech přímo pořádají. „Je dobré pálení předem ohlásit na Krajské operační středisko HZS Ústeckého kraje pomocí jednoduchého formuláře na webových stránkách www.hzsoul.cz (paleni.izscr.cz)," radí Marvan. Naopak varuje před používáním různých hořlavin, třeba pro lepší zažehnutí ohně. Důležité je také po akci oheň důkladně uhasit a následně kontrolovat, že se znovu nerozhořel. Hasiči doporučují dohled nejméně osm hodin.

Proč pálíme čarodějnice?Jde o velmi starý lidový zvyk, rozšířený zejména v Evropě. V noci z 30. dubna na 1. května se lidé scházejí u zapálených ohňů, původně šlo o pálení starého klestí a dalšího nepořádku z pozemků uklizených po zimě. Zároveň se oslavuje příchod jara. Někde je zvykem stavění májky. V řadě pověr je zapalování ohňů očistným rituálem a také ochranou před zlými duchy a démony, až později konkrétně čarodějnicemi. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti, jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti.

Filipojakubská noc byla pokládána za magickou, lidé věřili, že se otevírají různé jeskyně a podzemní sluje s poklady. Není bez zajímavosti, že jedním z hlavních poselství byla zřejmě také oslava plodnosti.

Termín koresponduje s keltským svátkem Beltain (či Beltine). I v tomto případě je hlavním motivem oslava příchodu jara a tepla, zrození, a lidé se připravují na to, že budou po zimě zase hospodařit na poli. Slaví se jako protipól Samhainu (Halloweenu), přesně po půl roce. Oheň měl symbolicky očistit lidi i zvířata od neduhů a nečistých myšlenek, které se nashromáždily v temném zimním období. V domácích krbech se ohně uhasily a zapálily se nové.

V předvečer Beltainu se milenci vydávali do lesů, květen potom byl svátkem milostných her a z této doby možná také pochází líbání pod rozkvetlým stromem na 1. máje.

zdroj: Wikipedia.org