Kromě Kotlanové, bývalé úřednice z odboru investic mosteckého magistrátu, stojí před soudem kvůli údajným machinacím i tři bývalí ředitelé úřadu Petr Kušnierz, Pavel Markvart a Petr Vráblík nebo někdejší náměstek hejtmanky a bývalý mostecký zastupitel Pavel Kouda (dříve ČSSD).

Kotlanová u soudu potvrdila všechny body popsané v obžalobě. Exředitel Markvart a bývalý náměstek hejtmanky Kouda měli Kotlanové předat otečkované seznamy zájmových projektů, které měly projít hodnocením. Úředníci dosadili k jednotlivým projektům externí hodnotitele, místo toho, aby je losovali. O losování pak podle obžaloby zpracovali zfalšovaný zápis. U výslechů navíc uvedla, že někteří spoluobžalovaní měli být na blíže neurčených „výplatních páskách“ mimo úřad. „Je to všeobecná informace, která se říkala o Petru Vráblíkovi a Petru Kušnierzovi. U koho to ale mělo být, to nevím,“ řekla u soudu Kotlanová.

Další důkazy ještě zazní

Výpověď Kotlanové je pro obžalobu klíčová. „Je to samozřejmě jeden z těch nejvýznamnějších důkazů. Musím ale poznamenat, že není v tom trestním řízení osamocený. Přispěla k tomu (rozkrytí údajných machinací) zásadním způsobem, především pak k rozkrytí toho jednání, které je předmětem obžaloby,“ řekl Jan. Další důležité důkazy podle něj zazní během hlavního líčení. Policie a státní zastupitelství se opírají především o odposlechy telefonních hovorů a e-mailovou komunikaci.

Podle Jana byla Kotlanová jediná, kdo institutu spolupracujícího obviněného využil. „Všichni obvinění v této kauze byli řádně poučeni o tomto institutu a pouze paní Kotlanová tohoto institutu využila,“ doplnil Jan s tím, že status spolupracujícího obžalovaného zaručuje návrh nižšího trestu. Jaký bude pro Kotlanovou navrhovat, ale předjímat nechtěl. Kromě Kotlanové všichni obžalovaní před soudem vinu odmítli.

Kotlanová má vypovídat i v dalších dnech, bude čelit především dotazům ostatních obžalovaných a jejich advokátů.

S nárokem na náhradu škody se do trestního řízení přihlásili poškození. Ministerstvo financí žádá 775 milionů korun za 14 projektů, které proplatila EU. Úřad ROP Severozápad a Ústecký kraj chtějí shodně po 628 milionech.