U bohatě prostřeného stolu někdo pustí hudbu. Lenka Makovcová, vedoucí domova pro seniory, na tento okamžik dlouho čekala. S kolegyněmi chtěla udělat radost někomu, kdo zůstal na světě úplně sám. Pan doktor, jak mu všichni říkají, už nemá žádného příbuzného. Maminka mu zemřela ve 104 letech, jediný bratr už před válkou.

„Chtěli jsme vám vytvořit náhradní rodinu," prohlásí vedoucí a zahájí ojedinělou narozeninovou párty. Málokterý senior byl tolikrát pohlazen a políben. „Pane doktore, chcete ochutnat dortík?"

Narodil se ve Vtelně 8. srpna 1912 za vlády císaře Františka Josefa I. Chodil do německé školy ve Vtelně, pak vystudoval gymnázium v Duchcově a Univerzitu Karlovu. „Právníkem jsem ale nebyl celý život. Asi půldruhého roku jsem pracoval jako lamač v kamenolomu," říká v čele stolu Mosteckému deníku. Co se tehdy stalo? Před nástupem komunistů k moci pracoval v sekretariátu sociální demokracie. Po roce 1948 odmítl vstoupit do KSČ a dobrovolně odešel pracovat do kamenolomu. Později se opět mohl vrátit ke své profesi. Do důchodu odcházel v roce 1972 jako podnikový právník státního podniku Severočeské keramické závody, dnešní akciovka Keramost sídlící v Mostě.

Její obchodní ředitel Zdeněk Vyskočil přinesl oslavenci dárkový koš. „Na našeho bývalého zaměstnance jsme nezapomněli," vysvětluje Vyskočil Mosteckému deníku.

„S tím jsem se ještě nesetkala, aby zaměstnavatel pogratuloval po tolika letech svému pracovníkovi," řekla úřednice České správy sociálního zabezpečení, která chodí na podobné akce řadu let.

„Je to velmi skromný klient. Pravidelně se účastní našich akcí, zajímá se o všeobecné dění, má hodně knih a zajímá se o letadla. Dřív byl i pilotem," říká ergoterapeutka Vendula Miletínová.