Sobotní dopoledne nabídlo program všem příznivcům běžek a horské krajiny. Již od brzkých ranních hodin se mohli zájemci hlásit na chatě Emeran II v Klínech a poté vyrazit na jednu z několika tras, které byly vytyčeny pro akci pojmenovanou Z Klínů do Klínů. Ta se konala již po sedmatřicáté.

„Letos k nám byla zima vlídná a sněhu je dostatek, takže pojedeme na lyžích. V letech, kdy sníh nebyl nebo ho bylo málo, jsme se scházeli také, ale šlo se na pěší pochod. Třeba v roce 2006, kdy byla docela teplá zima, jsme udělali ohýnek a opékali si buřty. Bylo to téměř jako na podzim," řekl Mosteckému deníku Stanislav Bureš z KČT Lokomotiva Most.

Letos na účastníky čekaly čtyři různě dlouhé trasy. Nejkratší trasa měla 12 kilometrů a vedla na Mníšek a zpět. O něco delší byla trasa na Klínskou bránu, zde běžkaři ujeli 15 kilometrů. Zajímavá byla trasa měřící 20 kilometrů, která vedla až do Německa. Po přechodu hranic se jelo v německých stopách až na přechod v Mníšku a z něj zpátky do Klínů. Na zdatné lyžaře čekala trasa do Českého Jiřetína.

„Akce je určená široké veřejnosti, jezdí k nám lidé ze všech koutů České republiky. Přijíždějí lidé třeba i z Prahy. Účastníků bývá tak kolem stovky," řekl dále Bureš. V cíli každého běžkaře čekal diplom, dřevěná medaile s motivem kulíšků a drobné občerstvení.

Jako perličku Bureš uvedl, že nejstaršímu účastníkovi v celé historii akce bylo devadesát let.