Hnutí ANO žádá zrušení zamýšlené restrukturalizace policie. Není prý připravená. Dnes to během návštěvy Ústeckého kraje řekl předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš. Doufá, že kvůli sporu nepadne vláda. Vztahy v kabinetu se ale podle něj zhoršily.

"Nebylo to s nikým odkonzultováno, je to akce policejního prezidenta a dalších lidí z vedení policie, kteří jsou loutkami v rukách pana ministra vnitra (Milana Chovance z ČSSD) a kteří vykonávají jeho vůli," řekl Babiš. V dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) napsal, že změny v policii jsou v kompetenci ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), takže podléhají politické odpovědnosti vládních stran. ANO podle něj politickou odpovědnost za reformu odmítá nést.

Kritika reformy

V Chomutově pak dnes Babiš řekl, že reforma policie má za cíl zlikvidovat poslední policejní složku, kterou pravděpodobně ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) neřídí. "To byl ten útvar pana (Roberta) Šlachty (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu), který byl známý tím, že se nebojí politiků, že zasahoval na úřadu vlády a že je nezávislý. To vícero tradičním politikům vadí a vadí to ČSSD," uvedl Babiš.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes řekl, že se reorganizace policie zpolitizovala. Považuje za "velmi nestandardní" svolávat kvůli tomu dohodovací řízení v koalici, což učinilo hnutí ANO. Bělobrádek připomněl, že jde poslední fázi před případným vypovězením koaliční smlouvy.

Andrej Babiš je na dvoudenní cestě po Ústeckém kraji. Postupně navštíví společnost KB-BLOK, nemocnice v Žatci a Kadani, Střední gastronomickou školu v Chomutově, společnost Eaton, domov seniorů v Bystřanech a následně se setká s občany v restauraci Aladdin v Teplicích. Sobotní dopoledne následně stráví na závodech dračích lodí na jezeru Matylda v Mostě.

Babiš ale míní, že ANO nic nepolitizuje. Bělobrádkovo vyjádření považuje za směšné. "My kdybychom chtěli odejít z koalice, tak jsme na to měli jiné důvody. My neříkáme, že odcházíme z koalice. My říkáme, že s tím nesouhlasíme. Vycházíme přitom ze stanovisek státních zástupců," uvedl.

Šéf hnutí ANO však doufá, že pád vlády nenastane. "Myslím, že by to byla škoda. Vláda odvádí slušnou práci," řekl. Reforma navržená vedením policie je podle Babiše "v chvatu tajně rozhodnutým kaskadérským kouskem, o jehož pravých důvodech lze jen spekulovat". Obává se odchodu řady špičkových policistů, materiální, funkční i personální destabilizace vyšetřovacích týmů a ohrožení již zahájených trestních řízení.

Kvůli chystané reorganizaci policie dnes rezignoval ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Změny v policii se chystají prověřit žalobci z Olomouce, příští týden si pozvou k výslechu členy policejního prezidia včetně policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Vedení policie chce, aby situaci kolem reorganizace celostátních policejních útvarů projednala Bezpečnostní rada státu. Ministr vnitra Chovanec se večer sejde s premiérem Sobotkou.