Největší závodiště v kraji a město Most se kvůli hluku ocitly v prvním konfliktu, který nebude snadné urovnat, a zdá se, že skončí u soudu.

Navenek se musí tvářit jako partneři. To když propagují Mostecko a lákají do něj turisty. Teď se společnost Autodrom Most a město Most dostaly do křížku kvůli nové protihlukové vyhlášce. Autodrom ji v neděli 2. dubna poprvé porušil, když pořádal hlučnou akci mimo povolenou dobu. Tvrdí to Mostečané z městské části Souš, kteří si stěžovali na rámus z motorů.

„Došlo k porušení vyhlášky," řekl Deníku Martin Martinovský ze spolku Zdraví pro Most. „Ten hluk byl hrozný," potvrdil další Mostečan, který byl v neděli v Souši na návštěvě.

Problémem pro obyvatele v okolí autodromu nejsou tradiční závody, ale takzvané agenturní ježdění nebo testování, kdy si okruh pronajímají různé společnosti. Ilustrační foto
Most nepovolil autodromu akce, podle firmy je omezení nezákonné

Spolek nedávno ocenil radnici, že na podnět lidí ochránila město před hlukem vyhláškou. Podle Martinovského se očekávalo, že bude klid, protože autodrom si nedovolí vyhlášku porušit. Teď panuje rozčarování.

Autodrom: Vyhláška je nezákonná

„Učinili jsme veškeré kroky, abychom při nedělní akci dodrželi hlukové limity na veřejném prostranství, jež jsou stanoveny zákonem," uvedl mluvčí autodromu Jan Foukal. Vyhlášku o regulaci hlučných činností ale vedení společnosti považuje za nezákonnou. „Naši právníci už podali podnět k pozastavení její účinnosti," dodal mluvčí.

Mostecká městská policie v neděli 2. dubna odpoledne zaznamenala na lince 156 patnáct oznámení od lidí kritizujících autodrom. „Oznámení se týkala nadměrného hluku ze závodních strojů, který znemožňoval občanům nedělní odpočinkové aktivity," sdělil Deníku mluvčí strážníků Vlastimil Litto. Dodal, že hlídky městské policie provedly na místě šetření, pořídily potřebný důkazní materiál a sepsaly oznámení o přestupku, který městská policie předala odboru správních činností mosteckého magistrátu k dalšímu šetření.

Muž v Souši ukazuje míru hluku u rodinných domů poblíž autodromu, rok 2015..
Most se rozhodl, že bude chránit uši a nervy obyvatel protihlukovou vyhláškou

„Porušování vyhlášky nebudeme tolerovat a využijeme všech možností k uložení příslušných sankcí," oznámil primátor Jan Paparega. Autodrom podle něj neudělal žádná opatření, která by vedla ke snížení hluku z vozidel, hlavně motocyklů na závodní dráze.

Vyhláška platná od konce března považuje za činnosti, které narušují veřejný pořádek, klid v obci a zdraví obyvatel, používání hlučných strojů a zařízení a veškeré další činnosti, které vytvářejí souvisle přes pět minut hluk, vibrace či dunění.

Protihlukové stěny

Autodrom upozornil, že se hluk z areálu snaží omezit v maximální možné míře. "Máme již projekt na první z protihlukových stěn a požádali jsme o stavební povolení. Její umístění vychází z odborných posudků tak, aby byla co nejvíce účinná," sdělil Foukal. Podle něj jde o první z plánovaných stěn a počítá se i s výsadbou dřevin nebo vybudováním zemního valu. Opatření mají stát desítky milionů korun.

Rallye speciály na mosteckém autodromu
Nová vyhláška deptá fanoušky autodromu, primátor krotí vášně

Radnice připomněla, že již téměř rok jedná s vedením společnosti o nutnosti úprav provozu na závodní dráze a o snížení hlukové zátěže. "Protože autodrom vědomě porušuje zákon o ochraně veřejného zdraví a ani přes jednání s vedením města, přes urgence a přes opakované stížnosti občanů neučinil žádná konkrétní opatření, nezbylo městu než se pokusit regulovat hluk ve městě vydáním obecně závazné vyhlášky. Tu autodrom svým provozem tuto neděli 2. dubna v odpoledních hodinách porušil," uvedla radnice na svém webu.

„Při svém posledním jednání jsem navrhl vedení autodromu, aby motorkářům, kteří hodlají využít mosteckou dráhu, uložil povinnost mít ve výfuku namontované zařízení snižující hluk. Toto zařízení se dá pořídit zhruba za pouhých 500 Kč. Vedení autodromu ani tento návrh neakceptovalo a nadále vpouští na dráhu vozidla bez homologace výfuků," dodal primátor.

Podle něj studie na výstavbu protihlukových zdí problém hluku nevyřeší a opatření by se měla týkat omezení zdroje hluku.