Analytik trhu z krajské pobočky úřadu práce Michal Tuček věří, že vývoj v regionu s dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností v zemi bude alespoň srovnatelný s letoškem a nezaměstnanost může dál klesat.

Od začátku letošního roku míra nezaměstnanosti klesla o 1,5 procentního bodu. Na konci listopadu 2014 činila 10,4 procenta a ve stejném období roku 2014 to bylo 11,2 procenta. Bez práce bylo na konci předešlého měsíce 59.674 lidí a o rok dříve jich bylo 68.393. "Je to poměrně významné zlepšení situace na trhu práce. Aktuální vývoj ekonomiky i situace na regionálním trhu práce napovídají, že by se situace mohla dál zlepšovat," řekl ČTK Tuček. Podobný názor zastávají i Asociace exportérů a Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. 

Nová pracovní místa vznikají nyní ve strategické průmyslové zóně Triangle na bývalém vojenském letišti Žatec. Impulsem pro vstup investorů byl mimo jiné na jaře ohlášený příchod jihokorejské společnosti Nexen, která bude vyrábět v továrně pneumatiky. Firma oznámila, že v první fázi zaměstná 1000 lidí. "Připustíme-li teoreticky, že by společnost Nexen nabrala všech 1000 zaměstnanců z evidence úřadu práce, poklesl by podíl nezaměstnaných v rámci Ústeckého kraje bezmála o 0,2 procentního bodu a další pokles by byl spojen s příchodem a rozšiřováním dodavatelských firem," uvedl analytik. Zároveň upozornil, že při výběru pracovníků mohou společnosti například přetahovat lidi od konkurence. I to však má vliv na úbytek lidí z evidence. 

Asociace exportérů odhadla, že investice korejské firmy by mohla vytvořit dalších šest až deset tisíc pracovních míst v návazných dodavatelských firmách. V samotné firmě by mohlo časem vzniknout 2300 míst. Situace by mohla pomoci zejména Mostecku, kde je vůbec nejvyšší nezaměstnanost v zemi. V okrese zároveň panuje obava z propouštění kvůli chystanému uzavření dolu Centrum. Několik desítek horníků musí skončit už letos, a to v Severočeských dolech, které daly kvůli reorganizaci výpověď 231 lidem.

Výhledy odborníků jsou přesto spíše mírně optimistické. Připomínají, že bude hodně záležet na kondici české ekonomiky i na situaci sousedních trhů. V Německu v poslední době nachází práci stále více Severočechů, které německé firmy lákají prostřednictvím burz práce.