Podle analytiků stojí za pozitivními čísly především vysoké rafinérské a petrochemické marže. Vliv mělo i navýšení objemu zpracované ropy díky dokončení akvizic podílů ve společnosti Česká rafinérská. Jediným vlastníkem rafinérie se Unipetrol stal na konci loňského dubna. Analytici nevylučují, že by společnost mohla za loňský rok navrhnout výplatu dividendy. Unipetrol ji naposledy vyplatil za rok 2007.

„Z našeho pohledu má Unipetrol k výplatě prostor. Nerozdělený nekonsolidovaný zisk byl ke konci září na úrovni 8,3 miliardy korun, to je 45,7 Kč na akcii. Ke stejnému datu měl navíc Unipetrol čistou hotovostní pozici ve výši téměř sedm miliard korun, která do konce roku podle našeho očekávání dále vzrostla," řekl  analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Možnou výplatu nevyloučil ani analytik České spořitelny Martin Krajhanzl. „Náš základní odhad počítá s dividendou z loňského zisku ve výši pět korun na akcii. To by bylo současně opatrné vzhledem k aktuální provozní situaci a zároveň by obnovením výplaty management Unipetrol vyslyšel volání po dividendě od některých akcionářů," uvedl. Podotknul, že diskuzi o dividendě ale očekává až s blížící se valnou hromadou společnosti, která obvykle probíhá na přelomu května a června. „Srpnová nehoda nicméně pravděpodobnost scénáře výplaty dividendy výrazně snížila," připustil.

Požár a výbuch poškodil etylénovou jednotku v chemickém areálu v Záluží loni 13. srpna. Po několikadenním požáru stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Rekonstrukci etylénové jednotky zahájil holding loni v prosinci, opětovně ji chce Unipetrol uvést do provozu letos v říjnu.

Škody na majetku způsobené požárem společnost v říjnu vyčíslila na 597 milionů korun. Dalších 44 milionů pak činily náklady shořelých zásob a náklady na čištění. Ušlý zisk ve 3. čtvrtletí pak podle odhadu Unipetrolu činil 1,6 miliardy korun.

Pojišťovna Allianz na začátku letošního ledna představila studii, ve které tvrdí, že celkové škody, které v souvislosti s požárem v chemičce vznikly dosáhnou 12,4 miliardy korun. Unipetrol to tehdy odmítl komentovat.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Právě Orlen drží v Unipetrolu většinový, 63procentní podíl. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek drží investiční fondy a další menšinoví akcionáři.

Odhady hospodářských výsledků Unipetrol za celý rok 2015:

                                             Čistý zisk (mld. Kč)                Tržby (mld. Kč)
BH Securities                                7,1                                       107,4
J & T Banka                                  7,2                                       109,9

Odhady hospodářských výsledků Unipetrol za samotné 4. čtvrtletí

                                             Čistý zisk (mil. Kč)                   Tržby (mld. Kč)
BH Securities                                199                                            21,4
Česká spořitelna                           256                                            25,1
J & T Banka                                  333                                            23,9
Zdroj: Odhady analytiků.