„Všichni si asi pamatují pověst zdevastovaných Krušných hor z doby před revolucí. To už ale dávno není pravda. Krásy Krušných hor jsou srovnatelné s přírodními zajímavosti dalších míst. Máme tu navíc třeba rašeliniště, která jinde nejsou," řekla ředitelka agentury Eva Maříková.

Krušné hory nabízejí lyžařům zimní střediska a v létě cyklistickou magistrálu, která lemuje hory po české i německé straně. Právě akcí na stezce v areálu Lesná začne 14. května turistická sezona.

Pozornost českých rekreantů chce agentura upoutat prostřednictvím putovní výstavy fotografií doprovázené propagačním filmem. Objevit by se měla v různých městech ČR. „Když někdo uvidí přírodu na amatérských fotkách, třeba si řekne, že to stojí za vidění, najde si hotel a na víkend přijede," uvedla Maříková. Právě nabídka ubytování a stravování není podle ní zatím dostatečná. „Třeba němečtí turisté, kteří jsou nejčastějšími zahraničními hosty, by uvítali širší výběr. Ale místní podnikatelé pracují na zlepšení," řekla Maříková.

S německou stranou agentura spoluvytváří turistickou mapu Krušných hor a chce vydat brožuru s přehledem muzeí po obou stranách hranice. Němci mají také zájem o publikaci Do Krušných hor bez bariér, která je určena hlavně pro lidi se sníženou pohyblivostí, rodiny s dětmi a seniory.

Ojedinělým projektem agentury, jejíž informační centrum sídlí na zámku Valdštejnů v Litvínově, je ucelený okruh geocachingu na místech s tajemným až strašidelným příběhem. Ke každému místu a jeho příběhu vznikne krátký film. Zájemci dostanou turistický pas a budou sbírat razítka uschovaná po cestě. „Cílem je zavést lidi do poutavých lokalit, které se pojí s hororovým příběhem," řekla Maříková. Příští rok by se taková místa měla objevit i v sousedním Karlovarském kraji, kam Krušné hory také zasahují.

Na prázdniny připravila agentura ve spolupráci s krušnohorskými obcemi noční prohlídky památek. Lidé se budou moci podívat třeba do sklepa zámku Valdštejnů. Agentura také chystá katalog krušnohorských řemesel, která jsou stále živá.