Hlídky se na místě musely rychle rozhodnout, jak budou postupovat dále. „Strážníci nejprve hledali matku dětí, jim dobře známou osobu, v otevřených hernách. Když ji nenašli, rozhodli se byt otevřít násilím," uvedl Zdeněk Urban z Městské policie Litvínov. Uvnitř našli dvě opuštěné a zjevně zanedbané děti. „V bytě byl nepořádek a podle sousedů mívaly děti hlad," doplnil Urban. Sourozence si převzaly sociální pracovnice, v doprovodu strážníků je převezly do mosteckého zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Policisté o nezodpovědné matce ví své. „Podle informací, které policisté mají, se nejednalo o první selhání osmadvacetileté matky," sdělila k případu mluvčí mosteckých policistů Alena Bartošová. „Litvínovanka nyní čelí obvinění z trestného činu opuštění dítěte nebo svěřené osoby," doplnila.

Velmi podobný případ se stal začátkem roku v Chomutově. Hlídka strážníků, která v noci prováděla běžnou kontrolu ulic, uviděla devítiletou dívku, která tlačila kočárek s patnáctiměsíčním bratrem. Ten nebyl dostatečně oblečený a už byl prochladlý.

Holčička s kočárkem

Dívka tehdy strážníkům řekla, že jejich matka odešla z bytu s tím, že si jde koupit cigarety a dlouho se nevracela, tak se ji vydala hledat. „Strážníci okamžitě převezli obě děti i s kočárkem na služebnu. Operační poté kontaktoval pracovnici magistrátu z oddělení sociálně právní ochrany dětí, která i přes pozdní noční hodinu dorazila během několika minut a začala situaci řešit," sdělil ředitel Městské policie Chomutov Vít Šulc.

Strážníci matku dětí našli sedět v baru.

Opuštění dětí však není vždy prohřešek žen. Tříletého chlapce nechal v noci samotného doma i jeho nevlastní otec. Ten ho měl hlídat, zatímco jeho matka nebyla doma. Případ se stal opět v Chomutově letos v únoru.

Klučina na chodbě

Malý chlapec se po půlnoci probudil a když zjistil, že je doma sám, vydal se hledat maminku. Dveře od bytu se za ním ale zabouchly a on se nemohl vrátit. Začal plakat a tím na sebe upozornil sousedy.

Chlapec nakonec zbytek noci strávil v nemocnici, kam ho strážníci převezli na kontrolu, zda není nemocný. Tam za ním v půl druhé přispěchala jeho vyděšená matka. „Byla událostí zdrcena. Nikdy jsme rodinu zatím neřešili, proto ženu důrazně napomeneme a rodinu budeme nějaký čas sledovat," uvedla tehdy vedoucí odboru sociálních věcí Kamila Faiglová.

Žena vysvětlila, že hocha měl hlídat její druh, který ale očividně zklamal a nepostaral se o něj.