Zloděje chytili strážníci
V nočních hodinách zavolal obyvatel bloku 376 na linku 156, že trojice podezřelých osob se násilím dostává do večerky. Příslušný vchod takticky obklíčily hlídky městské policie, aby zamezily útěku pachatelů. Při vnitřní kontrole vchodu trojice mužů nastoupila do výtahu a odjela do přízemí, kde chtěla uprchnout. Marně. Útěk z domu jim znemožnila druhá hlídka městské policie v doprovodu služebního psa. Dva sedmnáctiletí a o rok mladší pachatelé byli předáni Policii ČR.

Další úspěšné dopadení pachatelů, kteří se vloupali do bytu, strážníci zadrželi v ulici Růžová. Díky včasnému oznámení byl 19letý mladík s o rok starší dívkou zadržen přímo při činu. Dvojice se vloupala do bytu oknem a poškodila i vstupní dveře bytu.

Prolhaní zloději
Na čtveřici podezřelých mladíků nesoucí velkou krabici upozornil městskou policii prostřednictvím linky 156 všímavý oznamovatel. Hlídka městské policie skupinu zajistila u bloku 94 a provedla vůči nim nezbytné úkony. Obsahem velké krabice byl nový televizor LED. Na dotaz, kde k němu 18letý mladík přišel, zazněla pohotová odpověď. Dostal jsem ho od mámy, která ho přivezla z Anglie. Na relaci v radiostanici okamžitě reagoval příslušník PČR, že před chvílí byl z NS Tesco odcizen televizor. Mladík se po chvíli k činu přiznal a byly u něj zajištěny klíče od kanceláře, plomba od únikového východu nákupního střediska.

Šesťák chtěl napadnout ředitelku školy
Zástupkyně ředitelky základní školy v Chánově na linku 156 požádala o příjezd hlídky městské policie, kde se měl žák šesté třídy pokusit fyzicky napadnout paní ředitelku. Na místo se dostavily hlídky městské a státní policie. Pětice žáků ve věku 13 a 14 let měla opakovaně narušovat řád školy. Konflikt vygradoval tím, že jeden ze žáků se pokusil paní ředitelku fyzicky napadnout, avšak přítomný pedagog stačil útok odvrátit. Na místo byly přivolány matky dětí, které příslušníci řádně poučili. Událostí se bude zabývat OSPOD.

Chystali se ukrást jízdní kolo
Pracovník ostrahy NS Albert v ulici Velebudická se zaměřil na čtveřici osob pohybující se u vozidla, které mělo na střešním nosiči připevněné jízdní kolo. Skupina mladíků stále obcházela vozidlo a chystala se odcizit jízdní kolo. Záznam na průmyslové kameře prodejny zachytil člena skupiny, jak postupně uvolňuje zádržné pásky. Ačkoliv se jedná o mladíky ve věku 16, 18 let, mají za sebou několik kriminálních prohřešků. Na místo se dostavil majitel, který si vozidlo s bicyklem převzal a nechtěl událost dále řešit.

Buď spí, nebo je mrtvý
Strážníkovi městské policie na služebně autocentra v ulici Pionýrů bylo sděleno, že v osmé řadě je zaparkovaná dodávka, ve které buď spí, nebo je mrtvý nějaký muž. Strážníci okamžitě jeli oznámení prověřit. Dvaapadesátiletý řidič strážníkům sdělil, že je unaven a usnul.

Nebezpečná díra
Všímavý muž upozornil strážníky městské policie na odkrytý kanál v blízkosti 11. Základní školy. O události byl okamžitě vyrozuměn pracovník technických služeb, který otvor od kanálové vpusti zajistil před nebezpečím vpádu.

Zadržené osoby
V předchozích zprávách se čtenáři dozvěděli, že strážníci městské policie při plnění svých úkolů a povinností zadržují ve městě též osoby, které jsou pro Policii ČR zájmové. Často se jedná o osoby pohřešované, svěřence výchovných ústavů, vyhýbající se nástupu trestu odnětí svobody, nebo obviněné z násilných nebo majetkových trestných činů apod. K odhalení celostátně hledaných osob strážníkům velmi pomáhá místní znalost, která je pro výkon služby neodmyslitelnou součástí.
Zadržené osoby se chovají při zadržení různě. Některé jsou překvapené, jiní se chovají agresivně nebo chtějí z místa utíkat. Strážníci městské policie vždy k pachatelům přistupují obezřetně a individuálně. Pokud pachatel klade aktivní odpor, neobejde se zákrok bez použití donucovacích prostředků. Před předáním na příslušné oddělení PČR je provedena bezpečnostní kontrola, zda není pachatel ozbrojen.
• U bloku 15 byl omezen na osobní svobodě 21letý mladík, o kterém strážníci městské policie věděli, že je v celostátním pátrání.
• Po přijaté žádosti o součinnost kriminální policií o dvou osobách páchající na území města majetkovou trestnou činnost, byl strážníkům předán jejich popis s cílem zaměřit se na jejich zadržení. Jednatřicetiletý muž s o tři roky starší společnicí byli zadrženi u bloku 374 a předáni PČR.
• Nástupu do vězení se vyhýbal 29letý muž, kterého hlídka městské policie zadržela v ulici Švabinského.
• Dvaatřicetiletý celostátně hledaný muž byl strážníky městské policie omezen na osobní svobodě u bloku 388.

Zdroj: Ilona Kozlová, tisková mluvčí Městské policie Most