V místech, které jsou pod dohledem kamery, je kriminalita obvykle nižší než v místech, na které kamera nevidí. "Tam kde jsou kamery instalovány, klesla přestupková činnost na minimum. Je to logické, protože jen málo lidí si dovolí páchat přestupek nebo trestný čin pod kamerou, které jsou nepřetržitě sledovány," vysvětlil náměstek ředitele městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný.

Města se proto snaží počet kamer postupně zvyšovat. "Letos budeme instalovat sedmnáctou. Ale zároveň nechceme z města udělat Velkého bratra," řekl ČTK ředitel děčínských strážníků Horák. Připomněl tak utopickou knihu spisovatele George Orwella nazvanou 1984, kde vůdce absolutistického státu neustále sleduje jeho obyvatele. Obyvatelé Děčína si nyní na přílišný dohled kamer nemohou stěžovat, jedna kamera tam vychází na 3164 lidí, což je nejméně z velkých měst kraje.

Naopak nejvíce kamer mají v Ústí nad Labem, kde jedna kamera vychází na 609 obyvatel. Nové města pořizují většinou z dotací, většinou z rozpočtu ministerstva vnitra, které na ně přispívá jako na prvky prevence kriminality. "Je tam spoluúčast 20 procent," uvedl Horák. Například v Teplicích je podle ředitele tamní městské policie Michala Chrdleho obnovovali naposledy v letech 2005 až 2007 za 1,7 milionu korun. "Plánujeme obnovu zastaralého kamerové systému, kde se počítá s možným navýšením jejich počtu," řekl.

V Chomutově mají kromě stabilních bezpečnostních kamer také mobilní kamery, které je možné namontovat kdekoliv ve městě. O její dohled je velký zájem, město dokonce zavedlo pořadník, kam obyvatelé hlásí místa, která podle nich potřebují dozor. Kamery ve městě nejčastěji zachycují případy prostituce, která je ve městě zakázaná.