Vypadá jako hromádka neštěstí. „Mám nervy v kýblu,“ říká 58letá Helena z Mostecka. Invalidní důchodkyně s lehkou mentální retardací byla odsouzena za úvěrový podvod, má dluhy, vypnuli jí proud. Zrušila spoření, aby mohla platit. Bojí se vymahačů a také toho, že ji úřady zcela zbaví právní odpovědnosti.

Případ Heleny je neobvyklý. Od úvěrové společnosti si dvakrát za sebou půjčila na své jméno celkem 40 tisíc korun. Když podepsala smlouvy, pokaždé všechny peníze odevzdala seniorce Martě a dostala od ní odměnu, vždy 2000 korun. Marta byla v insolvenci a dluh za Helenu nesplatila, jak jí slíbila.

Ošklivá manipulace

Byl to podvod, ke kterému se Helena v listopadu 2014 a únoru 2015 nechala Martou zmanipulovat. Na její popud Helena úvěrové společnosti zalhala, že má příjem přes 20 tisíc korun měsíčně, i když to bylo o polovinu méně. Zatajila také, že má opatrovníka, omezenou způsobilost k právním úkonům a nesmí nakládat s částkami nad 10 tisíc korun.

Zatímco Marta během trestního stíhání zemřela, dosud bezúhonnou Helenu soud označil za spolupachatelku podvodu. Od trestu ale kvůli okolnostem a jejímu stavu upustil.

Maturitní tablo Střední pedagogické školy v Mostě na stěně místního zimního stadionu
FOTO DNE: Největší maturitní tablo je u zimního stadionu

„Je mi to moc líto, nikdy bych to znovu neudělala,“ svěřuje se Helena. S několika psy žije sama v malém bytě a snaží se nepropadnout panice. Seniorům vzkazuje, aby si dávali při půjčkách pozor. Je přesvědčena, že stejně jako ona bylo s tichým souhlasem úvěrového pracovníka na Mostecku zmanipulováno a k podvodu přesvědčeno více starších lidí.

Policisté takové poznatky nemají, ale na případ Heleny si pamatují. Obvykle řeší úvěrové podvody bez „bílého koně“, kdy skutečný příjemce půjčky zatají nízký příjem, popře nezaměstnanost či uvede jiného zaměstnavatele. „To jsou nejčastější případy,“ potvrzuje mluvčí policie Ludmila Světláková.

Pavla Majorová (uprostřed), druhá skončila Barbora Poštová (vlevo), třetí Soňa Kudová.
Nedělní závod kočárků v Mostě vyhrála maminka Pavla Majorová