„Na řadě byly videozáznamy s výpověďmi nezletilých. Protože obžalovaný chce předvolat další svědky, po pátečním jednání projednávání odročíme," uvedl předseda trestního senátu Ondřej Peřich.

Strejda je nenechal v noci spát

Mikoláše udaly matky zneužitých chlapců. Ti se doma svěřili, že si s nimi strejda Mikoláš hraje i tak, že jim sahá na pindíka.

Příbuzní chlapců se přitom o Mikolášových činech dozvídali postupně. Jedné matce například syn nejprve pověděl, že chtěl jít ke strejdovi na návštěvu, akorát mu vadí, že ho strejda nenechá v noci spát. Napoprvé tomu nevěnovala pozornost.

Osahávání intimních partií pak potvrdili i další chlapci. Podle obžaloby Mikoláš chtěl, aby se jeden chlapec dotýkal i jeho penisu. To dítě odmítlo. Po dalším chlapci požadoval i jiné praktiky. Když chlapci odmítli, vyhrožoval jim. Jinému kromě osahávání ukazoval i pornografické snímky.

Mikoláš u soudu vše popřel. Prý se chlapcům jen věnoval, měli u něho počítač s hrami a bazén. Při vyšetřování využívali kriminalisté také nákresy pořízené dětmi. Mikolášovo zneužívání demonstrovali na panence.

Promluvili znalci

Pro trestní senát je důležitý názor soudního znalce z oboru školství, psychologie dětí a mládeže. Ten výpovědi dětí nezpochybňuje. Jejich reakce podle něj byly spontánní a autentické. Z reakcí chlapců bylo znát, že jim není příjemné hovořit o tom, co zažili. Nejraději by vzpomínky vytěsnili.

Klíčové je i vyjádření soudního znalce z oboru sexuologie. Obžalovanému muži diagnostikoval poruchu sexuální preference, takzvanou homosexuální pedofilii, a navrhl, aby se Mikoláš podrobil ústavnímu léčení.

Termín, kdy bude soud pokračovat, ještě není stanoven.