Na plotě visí ručník. Na hladině se pohupuje několik hraček. Patří chlapečkovi, co se právě mění pod dohledem maminky v plavce. Jsou tu sami. Dlouho to ale platit nebude, protože v dálce už je vidět početná skupina dětí, které se jdou osvěžit. Nádrž, ze které ještě před dvěma lety kvůli jejímu katastrofálnímu stavu voda „utíkala", se v tropickém počasí změnila ve vyhledávané místo. „Je hodně využívaná. Jednou tam v jeden moment bylo třicet lidí," říká starosta Klínů Jiří Matoušek.

V obci předvedli něco, co už se dnes jen tak nevidí. Je to v podstatě unikátní záležitost. Na Klínech si řekli, že chtějí opravit nádrž, že znovu chtějí mít koupaliště. Vzápětí se objevil zádrhel spočívající v penězích. Kdyby obec postupovala klasicky, tedy zadala vypracovat projektovou dokumentaci a následně si najala firmu, vyšlo by ji to podle odhadů až na pět milionů korun. Příliš vysoká suma. Co teď? Řešení se našlo. Obyvatelé nádrž opravili sami. Scházeli se o víkendech a makali. A co víc, na celou akci také přispívali ze svých kapes. Pomohly i firmy. Ani vedení obce se neštítilo sáhnout do pokladny. Výsledek? Obnovené koupaliště za půl milionu korun.

Ještě ale není úplně hotovo. „Samotná nádrž hotová je, ale ještě budeme pracovat na jejím okolí. Dodělali jsme plot, který tam je zejména z toho důvodu, aby do vody nespadlo nějaké dítě. Vysadíme i živý plot a také trávník. Pak ještě přibudou stromy, lavičky a informační tabule. Komplet to bude někdy v průběhu léta," vyjmenoval Matoušek.

Upozorňuje na to, že se stále jedná o požární nádrž, proto se všichni návštěvníci koupou na vlastní nebezpečí. „Plavčíka tam nemáme a mít nebudeme. To je opravdu mimo naše možnosti," podotýká starosta. Na plotě se objevily tabule upozorňující na zákaz vstupu se psy. „To byl trošku problém. Lidé tam chodili se psy, což určitě není vhodné," podotkl Matoušek.

S podobou koupaliště je spokojený. Jediné, co ho při realizaci trochu rozladilo, byl termín dokončení. Rekonstrukce začala v roce 2014, kdy měla zároveň i skončit. Nakonec se ale všechno trochu protáhlo. „Určitě jsem to chtěl mít hotové rychleji, ale tím, že jsme to dělali svépomocí, tak došlo ke skluzu. Je ale pravda, že i kdybychom to stihli loni, tak bychom ji nenapustili kvůli extrémnímu suchu," pokračuje Jiří Matoušek.

Vynaložený půl milion putoval čistě na materiál. Většinu ze sumy uhradila obec ze svého rozpočtu, zbytek získala od lidí či místních firem. „Neplatili jsme ani korunu za práci lidem nebo firmám. Všechno se uskutečnilo v režimu sponzoringu nebo dobrovolnosti. Firmy nám pomohly jak finančně, tak prací. Jedna nám například poskytla pracovníka na svařování, které nemůže dělat laik. Lidé to samé. Posílali po pětistovkách, tisícovkách a o víkendech tam chodili pracovat," shrnuje Matoušek.

Takhle nádrž vypadala.Zdroj: http://koupaliste-kliny.webnode.cz

Takhle nádrž vypadala. zdroj: koupaliste-kliny.webnode.cz

Obavatelé Klínů se scházeli o sobotách a nedělích.Zdroj: http://koupaliste-kliny.webnode.cz

Obyvatelé se scházeli o sobotách a někdy i nedělích. zdroj: koupaliste-kliny.webnode.cz