Před prohlídkou vinařství se můžete zúčastnit degustace tří vybraných saských vín z produkce zámku. Čeští návštěvníci mají při těchto prohlídkách k dispozici audioprůvodce, který jim umožní sledovat tematické prohlídky o víně či sektu v češtině (či na přání také v angličtině nebo ruštině).

Po prohlídce vinařství pak na Wackerbarthu návštěvníky pohostí „Weiß & Heiß", což přeloženo do češtiny znamená „bíle a vřele". Bílé a vřelé bude svařené víno z vlastní produkce zámeckého vinařství, k němuž bude servírována originální drážďanská štola.

Drážďanské štoly „Original Dresdner Christstollen" smí péci pouze pekaři a cukráři z města Drážďan a blízkého okolí a musí je vyrábět ručně. A jen tehdy, podrobí-li se mistři pekaři přísným kritériím Svazu na ochranu Drážďanské štoly (Schutzverband Dresdner Stollen) a pravidelným kontrolám, obdrží pečeť kvality se zlatým jezdcem, která je certifikátem pravosti originální drážďanské štoly. Každá tato pečeť nese speciální číslo.

Vánoční trh

Na zámku Wackerbarth o víkendu 14. - 16. prosince proběhne také malebný vánoční trh se 45 stánky saských řemeslníků a manufaktur. Výletníci se mohou kochat umnými exkluzivními výtvory tradičních saských řemesel.

Kvalitní ručně zhotovené výrobky tu prodávají přímo jejich tvůrci, najdete tu například minimalistické moderní vánoční pyramidy z vesničky Langenweißenbach, Stützengrünské kultovní štětky na holení z pravých jezevčích hřbetních chlupů, hebké mohérové deky z Crimmitschau, plyšová zvířátka z Drážďan, rukavice z nejjemnější kůže, stánek stoleté přádelny lněného prostírání z Horní Lužice či hodinářskou manufakturu Lange & Heyne z Drážďan.

Budou tu výrobci dámských kabelek, hudebních nástrojů, panenek a dalších hraček. Milovníci exkluzivních sladkostí asi rádi nakouknou pod pokličku uměleckým cukrářům z chocolaterie Adoratio z Thürmsdorfu.

O hudbu se postará skupina „Die akustischen Vier", která bude zpívat a k tomu hrát na kontrabas, saxofon, kytaru vybrané hity z populární hudby, beatu či swingu. Děti si tu mohou vyrobit vlastnoruční dárky v zámecké vánoční výtvarné dílně.

Vánoční trh manufaktur je na zámku Wackerbarth takříkajíc v dobré společnosti, protože i zdejší výroba sektu kvašením v lahvích je ruční a Wackerbarth je druhou nejstarší sektovou manufakturou v Německu.

Vstupné se platí pouze při vstupu do prostor zámku (vinotéka, belvedér), kde se nachází vánoční trh.

Za nákupy jedině na drážďanskou míli

Pokud byste si chtěli ještě odskočit za nákupy, neopomeňte navštívit vánočně vyzdobenou a slavnostně zářící drážďanskou nákupní míli. Začíná u hlavního nádraží a pokračuje pěší zónou v ulici Prager Straße přes náměstí Altmarkt k ulici Wilsdruffer Straße. Na náměstí Neumarkt kolem kostela Frauenkirche najdete četné obchody a butiky s vybraným zbožím pro všechny, kteří hledají něco nevšedního. Nejlepší adresou pro exkluzivní nákupy je také barokní část čtvrti Neustadt mezi ulicemi Hauptstraße a Königstraße na pravé straně řeky Labe.

Na barokní Neustadt navazuje alternativní čtvrť Äußere Neustadt. Procházení zdejších obchůdků a nakupování v této části města vás bude bavit. V ulicích Alaunstraße, Böhmische Straße a Rothenburger Straße najdete pestrou směsici stylů, vše od extravagance až po eleganci. Uměleckou pasáž „Kunsthofpassage" (mezi ulicemi Alaunstraße a Görlitzer Straße) s jejími fantasticky vyzdobenými fasádami, originálními obchody a ateliéry rozhodně nesmíte při své procházce čtvrtí Neustadt vynechat.

Adventní neděle, kdy bude možné také nakupovat, je 16. prosince od 12.00 do 18.00 hodin.

Užitečné informace

Adventní prohlídky vinařství s ochutnávkou štoly

Termín: do 23. prosince 2012, denně a podle dohody, začátek 17.30 (prohlídka bez degustace tří vín začíná až v 18.00 hodin), doba trvání 1,5 hodiny

Vstupné: cena za osobu 16 eur s degustací vín, 11 eur bez degustace vín (včetně prohlídky vinařství a recepce „Weiß & Heiß" se svařeným bílým vínem a štolou)

Český, ruský či anglický audioguide v ceně.

Vánoční trh na zámku Wackerbarth

Termín: 14., 15. a 16. prosince 2012

Akce: pátek od 11.00 do 20.00 hodin, sobota od 10.00 do 19.00 hodin, vánoční výtvarná dílna pro děti 10.00 - 18.00 hodin, neděle od 10.00 do 18.00 hodin, vánoční výtvarná dílna pro děti 10.00 - 17.00 hodin

Vstupné: 5 eur, do 16 let vstup zdarma

Vánoční trh v Altkötzschenbroda

Současně s vánočním trhem na zámku Wackerbarth se v historické části Radebeulu koná tradiční každoroční malebný a kultovní vánoční trh. Návštěvu zámku Wackerbarth lze tak zkombinovat s výletem do čtvrti Altkötzschenbroda. Tamní vánoční trh se v malebném historickém jádru každoročně o třetím adventu pořádá pod poetickým názvem „Lichterglanz und Budenzauber" (Zář světel a kouzelné obchůdky).

Mezi zámkem a čtvrtí Altkötzschenbroda bude pendlovat bezplatný autobus (Bus-Shuttle).