Zvonivá hnědá kůrka, vůně kmínu a měkoučká teplá střídka, která láká máslo jako magnet železo. Domácí pečení chleba je stále populárnější a Sdružení Západní Krušnohoří jde tomuto trendu naproti. Plánuje vybudovat veřejnou pec, která by se stala i novým turistickým cílem. Projekt můžete podpořit i vy.

Sdružení plánuje umístit pec na chleba v Droužkovicích. Do obce zatím kroky turistů příliš nesměřují, tomu by ale brzy mělo být jinak. „Připravuje se tady cyklostezka,“ vysvětluje ředitelka sdružení Hana Dufková. „Věříme, že by z pece mohl být další turistický cíl a důvod, proč do Droužkovic zavítat,“ doufá ředitelka.

Chomutovské maminky cvičí s kočárky
V Chomutově pořádají cvičení pro maminky s kočárky

Kde bude pec přesně stát, se zatím ještě neví, sdružení ale plánuje, že kromě samotné pece vznikne i zázemí, kde se lidé mohou posadit, zadělat si těsto či jen relaxovat na čerstvém vzduchu. „Pec bude určitě venkovní, s topeništěm, takže k ní plánujeme postavit i nějaké dřevěné přístřeší,“ říká Dufková. „Jak domeček, tak pec by měla být dost velká, aby se mohlo péct několik chlebů najednou a lidé nemuseli dlouho čekat,“ upřesňuje ředitelka.

Celkové náklady odhadlo sdružení na sto tisíc korun. „Nabírali jsme už inspiraci v jiných obcích, kde to funguje. Tam se dopracovali k této částce,“ potvrzuje Hana Dufková. Podpořit stavbu můžete i vy, sdružení se zapojilo do webového projektu Darujme.cz, kam jim můžete zaslat libovolný finanční příspěvek.

Ilustrační foto.
Dejte peníz paninko, čeká vás štěstí. Chomutovany obtěžují věštkyně

Budoucí zájemci o pečení se nemusejí bát, že by zůstali v pekařských začátcích sami. Domácí pečení chleba zažívá v naší zemi boom a na Chomutovsku je hned několik lidí, kteří vám rádi poradí a darují základ každého bochníku – kvásek. „Upéct si vlastní chléb není nic těžkého a chuť je nesrovnatelná,“ říká Lea Jozífková ze statku Hořenice. „Kvásek poskytujeme už nějaký ten rok, máme klasický žitný, ale dá se udělat i třeba z různých druhů mouky,“ dodává farmářka. Kvásek navíc dostanete zadarmo, bývá ale dobrým zvykem revanšovat se třeba nějakým domácím výpěstkem.

Jak na pečení? Podrobnosti o projektu si můžete přečíst na stránce Darujme.cz, kde ho můžete podpořit.
Na stránkách Pečempecen.cz najdete kváskovou mapu, kde jsou zaregistrovaní pekaři z Chomutovska, kteří vám rádi poradí a poskytnou kvásek.

Nemocnice Kadaň.
Kadaňská nemocnice láká lékaře z Ukrajiny. A úspěšně