Hlavním bodem programu byl podpis otevřeného dopisu.

„Vyzýváme Vládu České republiky k okamžitému řešení tohoto neuspokojivého stavu,“ prohlásil organizátor protestu Petr Heinrich. Ten kromě dopisu přečetl i dopisy od místních obyvatel.

„Bydlím v Kovářské dvacet let a situace už je neúnosná. V garsonce bydlí osm lidí. Po domě běhají psi, kteří nikomu nepatří,“ napsala jedna z nich. V domě, který před rokem a půl rekonstruovali, dnes mají počmáranou fasádu a rozbité dveře. Problémy jsou podle místních i se se zahradou školky, kterou musí neustále čistit od odpadků.
Lidé také kritizovali vedení města – podle nich mělo byty samo vykoupit, peníze mohlo prý ušetřit například tím, že by neinvestovalo do plaveckého bazénu.

Zatímco organizátoři protestu mohli být s protestem relativně spokojeni, fiaskem skončila plánovaná akce pro provokatéra Lukáše Kohouta, hlavní postavu loňských protestů. Ten totiž naplánoval pochod k romským ubytovnám, během protestu ho ale odvolal. Právě z pochodu měli největší obavy policisté. Ti tak mohli nakonec celou akci hodnotit jako pokojnou.

„Nikoho jsme nezadrželi, nezaznamenali jsme ani žádné výtržnosti,“ uvedl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Protest jsme sledovali ON LINE:

16:09 - Je konec, protest končí. Pod dopis vládě se podařilo nasbírat přibližně 140 podpisů.

16:03 - Počasí se trochu zlepšilo, na lidi vykouklo sluníčko.

16:01 - "Český stát by se měl snažit, abychom tu zůstali majoritou. Třeba vyplácet sociální dávky jenom bílým," rozohnil se jeden z protestujících.

15:42 - Lukáš Kohout oznámil, že se pochod k romským ubytovnám  konat nebude. Prý nechce parazitovat na demonstraci. Zazněly hlasy, že nemá, kdo by tam s ním šel.

15:40 - Pokračují proslovy organizátorů a dalších lidí. Ti se mimo jiné pustili do vedení města - prý mělo byty v Kovářské ulici vykoupit, aby se sem nemohli sestěhovávat nepřizpůsobiví.

15:26 - Organizátoři kritizují poměry ve městě: Nepořádek, hluk, násilí. Na místo také dorazil pražský taxikář - orgnizátor pražských demontrací, takzvané Holešovské výzvy.

15:12 - Protest začal. Na náměstí je asi 150 lidí včetně novinářů a policistů.

15:07 - Protest ještě nezačal. Na náměstí je asi stovka lidí. Lidé nemají ani transparenty.

14:44 - Počasí lidem ve Varnsdorfu dnes nepřeje. Na místě je zima; město už pokropila také dešťová přeháňka. Na náměstí je zatím asi dvacet lidí - a přibližně tolik novinářů. Nechybí ani policisté. Organizátoři mají připravený návěs.

OTÁZKY A ODPOVĚDI:

Proč se konal protest?

Lidem vadí vznik dalších ghett ve městě, konkrétně v ulicích Kovářská a Pražská. 

Co se dělo?

Lidé podepisovali otevřený dopis vládě Nechceme ve Varnsodrfu ghetta. 

Kdo protesty organizoval?

Od 15 hodin Petr Heinrich. Ten pořádal například i lednovou akci, kdy lidé pochodem a zapálením svíček uctili památku ženy, která zemřela několid dní poté, co ji a její rodinu napadli na Silvestra Romové.

Od 16 hodin měl naplánovanou akci i organizátor Lukáš Kohout. Zval na pochod k romským ubytovnám. Loni v létě Kohout zorganizoval několik takových pochodů; některé skončily ostrými střety s policií

Kdy doško k největším protestům?

10. září 2011. Tehdy policie rozháněla demonstranty vodním dělem, nasadila i policisty na koních. Na akci dorazili i radikálové. Policie za tvrdý zásah, který odneslo i několik místních obyvatel, sklidila ostrou kritiku.

Co se dosud udělalo, aby se situace na Šluknovsku zlepšila?

Od loňska na Šluknovsku působí speciální policejní pořádková jednotka. Ta tu měla působit až do poloviny roku, nakonec ale odchází již  nyní. Od 1. dubna ale nastupuje do služby padesát nových policistů do jednotky, která byla vytvořena speciálně pro Ústecký kraj. V případě potřeby bude působit právě na Šluknovsku.

VÍCE ZDE: Policejní prezident: Pořádková jednotka bude!

Ústecký kraj zřídil také pracovní skupinu pro vyloučené lokality. Zasedala poprvé minulý týden.

ČTĚTE: Další pokus pomoci problémům Šluknovska: Pracovní skupina…zde…

Je situace na Šluknovsku opravdu tak vážná, jak se mezi lidmi říká?

Agentura pro sociální začleňová tvrdí, že největším problémem regionu je to, že chudne. Podle jejího výzkumu se ale žádný příliv sociálně slabých obyvatel na Šluknovsko nekoná.

PODROBNOSTI ZDE: Šluknovsko chudne. Nával sociálně slabých se nekoná