Poslední táborový den, tedy pátek, se nese v uvolněném duchu. „Na začátku tábora jsme v šest hodin ráno děti vyháněli z cizích stanů, ke konci máme problém je v půl deváté dostat ze spacáků, dnes to bylo vůbec náročné, protože v noci měly stezku odvahy“ vysvětluje jeden z vedoucích Kecal. Proto je ranní nástup a vztyčování české vlajky až v půl jedenácté dopoledne. Následně vedoucí dne úspěšně zasekává sekeru práce a táborníci se odebírají vykonávat táborové práce.

Jedna skupina řeže dřevo, další obaluje řízky, někteří myjí nádobí, jiní zase sbírají odpadky v táboře. Každý zkrátka dostal svoji práci a všichni ji poctivě vykonávají až do dopolední svačiny. Mezitím šéfkuchař rozmrazuje hranolky, aby mohl připravit tradiční poslední oběd, kterým je posledních asi patnáct let řízek s hranolkami.

Po dopolední svačině přijde čas na poslední část etapové hry. Tématem jsou v letošním roce Rytíři kulatého stolu. Král Artuš vysvětluje pravidla hry a rytíři se následně rozutíkají plnit zadané úkoly. „Ve středu nám celý den propršelo, tak byl včerejší program trochu bohatší, kromě dřevařské olympiády byl také den barev a na závěr ještě noční stezka odvahy,“ přibližuje nám hlavní vědoucí tábora Áťa.

Pěkný pohled na Lovosice z dronu, který nabízí město na svém webu
Dron nasnímal Lovosice, vznikly unikátní záběry města a okolí

Program tábora je v podstatě každý den velmi obdobný. Dopoledne probíhají práce v táboře a hry a odpoledne je další zábavný program. Výjimkou je jediný den pojmenovaný Akce dno, kdy si mají všichni táborníci sáhnout až na dno svých sil. Rozděleni do pěti skupin podle fyzické zdatnosti se vydávají na celodenní pochod. „Letos jsem šla se skupinou nejstarších dětí a ušli jsme 27 kilometrů, už je to tři dny a pořád mě bolí nohy,“ vysvětlila nám další z vedoucích Bíba.

Většina zdejších vedoucích jsou bývalí táborníci, kteří navíc nyní skautský oddíl rozšiřují o vlastní potomky. Kromě dětí od šesti do patnácti let, kterým je tábor oficiálně určen, jsou zde také mladší účastníci, kteří sem doprovázejí svoje rodiče, již zmíněné vedoucí. Zatím se táborového programu neúčastní, ale za pár let již budou běhat a řešit úkoly vlastní táborové hry.

Mezitím se poslední etapová hra přiblížila ke konci. Zatímco se táborem line vůně smažených řízků, mezi táborníky už se množí stížnosti, že mají hlad. Šéfkuchař se potí v kuchyni, Klokan s Piškotem vyrábějí diplomy k večernímu vyhlášení všech možných her, včetně bodování úklidu, a děti dokončují poslední úkoly a těší se na oběd. Nyní už se nejspíš Sukýnka, Sýkorka, Saturn nebo Batman těší domů, aby rodičům mohli vyprávět všechny zážitky. Zanedlouho se ale začnou těšit, až na louce na Březině zase vyroste jejich stanové městečko, rozhoří se tam oheň a v přilehlém lese se budou odehrávat všemožné hry.

3. VERONIKA A VILÉM ERLEBACHOVI, KRKONOŠE.
FOTO, ANKETA: Čtenáři vozí Deník na dovolenou. Kterého z nich pošleme k moři?