„V minulosti silnice stále ještě plnila funkci silnice druhé a třetí třídy. Ale poslední dva roky už ztrácí význam pro mobilitu a je to z 99 procent turistická záležitost. I naše Krajská správa a údržba silnic doporučila vyhovět městu Boží Dar a silnici na něj převést," uvedl Pánik.

Když město před dvěma lety investovalo s pomoci dotací miliony do rekonstrukce a rozšíření silnice, počítalo s tím, že v zimě bude sloužit jako parkoviště pro lyžaře.

Jenže protože šlo stále o veřejnou komunikaci, zpoplatnění nebylo možné. O převod město už několikrát žádalo, teprve nyní má šanci, že silnici získá do svého majetku a svůj záměr bude mít možnost uskutečnit.

Podle starosty Božího Daru Jana Horníka bude vjezd na silnici zpoplatněn jen v zimním období, když bude sníh. „Bude tam i zdarma krátkodobé parkování na půl hodiny, aby si lidé, kteří chtějí jen dojet k rozhledně, mohli bezplatně zaparkovat. Celodenní parkování pro lyžaře pak bude zhruba za stovku," řekl Horník.

Pokud zastupitelstvo kraje převod silnice schválí, placené parkování v době lyžařské sezony by se mohlo spustit už v současné sezoně.