Chmelový věnec, v něm zeměkoule a slogan o zeleném zlatu, na které čeká celý svět. Světoznámý malíř Oskar Brázda navrhl v roce 1959 jeden z nejzajímavějších plakátů k Dočesné. Chmel, zábava, korbele piva, tyto symboly lákaly na tradiční slavnosti v Žatci nejčastěji. Plakáty byly v minulých desetiletích často barevné, graficky zajímavé. Jindy ale zase nudné a „bez nápadu“.

„Často se opakovaly symboly chmele, piva nebo historické pohledy na Žatec. Když se některý povedl, používal se pak i několik let,“ přibližuje historii plakátů k Dočesné Milada Krausová, historička žateckého muzea.

Chmel a korbele

Tak například na plakátu z roku 1947 je vyobrazena silueta Žatce. V roce 1948 zase lákal malovaný obraz z chmelnic, v roce 1949 opět město. Pro rok 1951 si pořadatelé připravili plakát s tančící dívkou a chmelem. I v dalších letech byl k vidění hlavně chmel a korbele.

Plakát na Dočesnou z roku 1959, který zhotovil známý malíř Oskar Brázda.Zdroj: archiv Regionální muzeum K. A. Polánka ŽatecAsi nejzajímavější a velmi unikátní je povedený plakát z roku 1959. Na něm chmelový věnec drží zeměkouli a slova okolo připomínají, že Žatec je hlavním městem chmele, který míří do celého světa. „Žatec čeká na vás. Celý svět čeká na naše zelené zlato,“ píše se na něm. Jeho autorem je světoznámý malíř Oskar Brázda, který žil v nedalekém Líčkově.

V roce 1960 se pak na plakátu opět tančilo.

Ale… I mezi plakáty najdeme řadu slabších ročníků. V některých letech bohužel někdy grafická podoba nevypadala tak zajímavě. Občas jen strohé plakáty bez grafického nápadu, pouze s výčtem programu. Ten rozhodně tehdy nepřipomínal tolik současnou podobu. Na programu se podílely spíše místní spolky, až později začaly jezdit kulturní hvězdy.

Žatecká Dočesná 2016
Dočesná hlásí novinku. Klidová zóna vznikne v klášterní zahradě

Z programu v minulých desetiletích by rozhodně některé současné návštěvníky zaujal bod s názvem Budíček, většinou už v sedm ráno totiž po prvním dni oslav vyhrávala dechovka.

Ale i v dalších letech se dají najít zajímavé plakáty. Opět často s korbelem či chmelem. Velmi barevný a zajímavý plakát byl přichystán také v roce 1968. Jenže tehdy, podobně jako v roce 1981, se nakonec Dočesná nekonala.

Také v roce 1977 se objevil jeden z plakátů s nápadem. A opět na něm dominují chmelové šišky.

Jan Mlčoch (vlevo) a Jaroslav Reitschlager na jednom z předchozích ročníků Dočesné
Pivovarů na Dočesné bude nakonec přes padesát

Plakáty ze současné doby většinou znáte, ulice jsou jich plné. Dominují na nich hlavně pozvaní umělci, chmel a pivo už tolik ne, jsou hlavně textové.

Nejzajímavější plakáty z Dočesné brzy budou moci zájemci vidět na vlastní oči. V žateckém muzeu. To totiž připravuje expozici Žatecké sedmičky. „Vystaveny budou plakáty a různé dokumenty vztahující se k historii města, k významným událostem,“ zve Milada Krausová. A mezi významné události patří určitě i Dočesná. Dokumenty budou hlavně z let se sedmičkou, které často pro Žatec byly velmi důležité. K vidění ale budou i další plakáty, například právě ten Brázdův.

Výstava Žatecké sedmičky

Vernisáž výstavy se chystá na 7. září v 17 hodin, expozice pak v hlavní budově žateckého muzea potrvá do 5. listopadu.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Letošní Dočesná je podle oficiálních čísel šedesátá „novodobá“. Ta se datuje od roku 1957. Plakáty ale zvou na Dočesnou už v roce 1946 nebo 1947 a v dalších letech. Přesvědčit se můžete v muzeu. 

Tak vypadala Dočesná loni:

A tak předloni: 

A tak v roce 2014:

A v roce 2013:

A v roce 2012:

Byli jsme u toho i v roce 2011:

A ještě rok předtím, 2010:

I v roce 2009:

Nebo 2008:

A také při 50. Dočesné v roce 2007: