Bohatý na kulturní akce je celý prosinec v Loretě Rumburk ve Šluknovském výběžku. Navštívit tam mohou lidé až do 2. února výstavu dvou desítek jesliček vyrobených dětmi. „Dominují nápadité skříňové betlémy, které hýří všemi barvami. Vystavené betlémové figurky jsou vymodelované z keramiky a rychle schnoucí hmoty. Další jsou z papíru či z lega. Na výrobě betlému vyřezávaného ze dřeva se společně s předškoláky podíleli i jejich rodiče," popsala ČTK projektová manažerka římskokatolické farnosti – děkanství Rumburk Klára Mágrová.

Loretu si mohou lidé prohlédnout i při svíčkách a se svařeným vínem v rámci večerních prohlídek, nejbližší se uskuteční 15. a další 22. prosince. „Během šedesátiminutové prohlídky se návštěvníci seznámí s historií loretánské kaple a kaple Sv. schodů a loretánskou legendou," poznamenala Mágrová.

Česká mše vánoční zazní 15. prosince v kostele sv. Floriána v Ústí nad Labem. Vánoční koncert přichystal na 20. prosince státní zámek Duchcov v tamním Valdštejnském sále.

Tradiční i nezvyklá hudba zazní v Mostě v přesunutém děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Už zítra tam zazní gospelová hudba. Naladit se na slavnostní večer pak bude možné v kostele přímo na Štědrý den.

Konat se budou po kraji také různé charitativní akce. Jednu z největších pořádají v Jirkově na Chomutovsku. Uskuteční se 14. a 15. prosince. Peníze vybrané za prodej výrobků žáků základních škol půjdou na pomoc občanskému sdružení Prohandicap.

Adventní prohlídky si připravil na Chomutovsku zámek Červený Hrádek. Do komnat zavede návštěvníky 20. prosince hraběnka.

Otevřen zůstane i před koncem roku zámek v Děčíně, kde budou pokračovat poslední adventní víkend akce spojené se svátky. V sobotu 19. prosince čeká děti další odpoledne s pohádkou, o přestávce budou účastníci vyrábět svícny. O den později zámek ožije koncertem a na 27. prosince přichystali správci speciální vánoční prohlídky, o které bývá tradičně velký zájem. Až do Štědrého dne pak pokračují programy na vánočních trzích v řadě měst.