Ač volného času poslední čtyři roky nemá nazbyt, na svou zahrádku nedá dopustit. Pěstování ovoce a zeleniny ho bavilo už od školy. Nyní hospodaří na zhruba 380 metrech čtverečních v bílinské zahrádkářské kolonii.

„Zahrádka není velká, ale na obdělávání a práci to stačí. Sám si vypěstovat ze semínek, nasázet a sklidit, nad to nic není," usmívá se stávající hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který chce v říjnových volbách obhájit svůj post.

Přestože o zahrádku už nepečuje tak, jak by chtěl, říká, že letos byl dobrý rok. Urodily se mu třeba vynikající brambory. „Protože do června pravidelně pršelo, brambory jsou krásné. Výnosy jsou velké," pochvaluje si dvojnásobný dědeček.

Krajské volby 2016 Liberecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta Köhlerová

Když je zeleniny dost, zavařuje okurky, papriky nebo vyrábí čalamády. Někdy až do noci. Z ovoce vaří své oblíbené džemy. „Když dělám vlastní jahodový džem, mám jistotu, že tam je sto procent jahod a ne žádné náhražky," zdůrazňuje.

Jeho další životní vášní je sport. V mládí hrával závodně fotbal a basketbal, v 80. letech propadl hokeji. V Bílině byl vedoucím družstva a po revoluci, když se začala obnovovat tradice tamějšího ledního hokeje, stál u zrodu klubu Draci Bílina. Od roku 2001 díky němu hokejisté hrají na krytém stadionu.

„Na zastupitelstvu v Bílině se mi tehdy podařilo prosadit, aby se postavil zimní stadion, protože předtím tam byla jen otevřená ledová plocha," vzpomíná Bubeníček, který je zastupitelem Bíliny už od roku 1990. Loni navíc k funkci hejtmana přidal i post bílinského starosty.

SLEDUJE FOTBAL, ATLETIKU I HÁZENOU

Sport ho baví pořád. „Když je čas, rád se podívám na jakýkoliv sport, kterému trochu rozumím," říká žertovně. „Pořád mám rád fotbal nebo atletické závody. Líbí se mi i basket, protože jsem ho kdysi hrával. V pravidlech už se ale těžko orientuju, neboť se přece jen za ty roky hodně změnila," vyjmenovává Bubeníček. Nezapomíná přitom ani na mosteckou ženskou házenou, na jejíž zápasy rád jezdí.

S manželkou a dvěma vnoučaty rád výletuje nejen po Ústeckém kraji, ale i po zbytku republiky. Nejraději pětiletého Lukáše a tříletou Nelu bere do přírody.

„Oblíbili jsme si Krušné hory a České středohoří, s dětmi jezdíme do zoologických zahrad, které máme v kraji hned tři, nebo na dostihy do Mostu," popisuje hejtman.

NOVINAŘINA MU CHYBÍ

V Bílině žije rodák z Ústí nad Orlicí od 70. let. Po vojně začal pracovat v teplické sklárně, kde vydržel jedenáct let. Potom působil na okresním výboru KSČ v Teplicích, odkud jeho cesta vedla do bílinského zastupitelstva. V polovině 90. let si vyzkoušel i práci novináře. Třináct let dělal krajského redaktora pro Haló noviny.

„Moc mě to bavilo. Mrzí mě, že teď už nemám tolik volného času, protože bych zase rád něco napsal," posteskl si. Jak ale sám říká, práce novináře mu usnadnila vstup do vedení Ústeckého kraje.

„Dostal jsem se do míst, kam bych se jinak nedostal, a potkal jsem se s lidmi, s nimiž bych se jinak běžně nesetkal. To pro mě byla ohromná devíza, když jsem potom začal dělat hejtmana, protože jsem podrobně znal celý kraj," vzpomíná.

Dlouhodobě nezaměstnané musíme donutit pracovat

Ústecký kraj Každému lídrovi Deník položil pět stejných otázek s volební tematikou. Na jednu odpověď má kandidát maximálně 500 znaků.

1. Co je podle vás největším problémem Ústeckého kraje?

Bohužel to bude nezaměstnanost a s tím spojené sociální problémy. V řadě podniků už není práce pro nekvalifikované a právě těch je ve statistikách nezaměstnanosti nejvíce. Krajská samospráva tady nemá příliš mnoho možností. Za uplynulé období se nám podařilo dostat do kraje další investory. Ovšem pro lidi, kteří pracovat nechtějí, je těžké hledat zaměstnání. S tímto problémem nás pravidelně seznamují i zaměstnavatelé. Jednou z možností je úprava sociálního systému, jenž dlouhodobě nezaměstnané, kteří se do práce nehrnou, donutí si zaměstnání hledat.

2. Jaké jsou priority vašeho programu?

Pokračovat v práci, kterou jsme před čtyřmi lety začali a kterou po celou dobu odvádíme. Určitě i nadále modernizovat nemocnice Krajské zdravotní a další zdravotnická zařízení napříč krajem. Pokračovat v pomoci s jejich přístrojovým vybavením nebo vybavením pro větší komfort pacientů, jako jsou polohovatelná lůžka. Modernizovat školní budovy a i v dalších letech poskytovat stipendia pro studenty řemesel, vysokých škol a budoucí lékaře. Podporujeme sport na mládežnické i vrcholové úrovni, i tady bychom rádi pokračovali.

3. Pokud se dostanete do vedení kraje, na co se zaměříte jako první?

Pokud by mi dali voliči znovu důvěru, bude důležité sestavit krajskou vládu z lidí, kteří dokáží všechny své programy a plány doopravdy plnit. To je základ, bez kterého se nedá pracovat.

4. Na jedné straně kraj trápí nezaměstnanost, na druhé chybějí kvalifikovaní pracovníci. Jak byste tento problém řešil?

Již několik let Ústecký kraj podporuje technické vzdělávání, v tom bychom rádi pokračovali. Nutná je spolupráce s úřady práce, na státní úrovni pak úprava sociálních dávek pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří pracovat nechtějí. Musí se rozlišovat mezi těmi, kteří pracovat chtějí a nemohou, a těmi, kteří dobrovolně a rádi sedí doma.

5. S kým byste byli ochotni vytvořit koalici v případě úspěchu? S kým určitě ne?

Pro případné vytváření koalice je první otázkou volební program a pak slušní lidé, kteří chtějí program plnit a jde jim opravdu o rozvoj našeho kraje.

Předvolební seriál Deníku

Pátek 30. 9. Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Pondělí 3. 10.

Petr Urbánek (ANO)

Jak jsme vybírali lídry?

Postupně vám představíme sedm lídrů stran a hnutí kandidujících do

zastupitelstva Ústeckého kraje. Do výběru se dostaly strany a hnutí zastoupené v současném

zastupitelstvu a vstupující do voleb s vlastní kandidátní listinou a také další podle výsledků posledních voleb do parlamentu v Ústeckém kraji. Ve středu 5. října zveřejníme seznam všech lídrů.